Svaz měst a obcí chce, aby bylo rozpočtové určení daní do voleb

Praha - Novela zákona o rozpočtovém určení daní by měla být přijata ještě před krajskými volbami, jak dnes zdůraznil šéf Svazu měst a obcí Dan Jiránek po setkání s premiérem Petrem Nečasem (oba ODS). Dodal, že posíleny by měly být především střední obce. Představitelé obcí s předsedou vlády dnes ale diskutovali také o problematice regionálního školství a dalších tématech, například o dokončení reformy veřejné správy.

Podle Jiránka je nyní potřeba pomoci především obcím, které mají mezi tisícem a 20 tisíci obyvateli. „Tam ta situace je velmi tristní,“ podotkl. V případě, že se budou snižovat státní dotace obcím, je podle Jiránka potřeba pomoci právě těmto průměrným obcím, kde je soustředěna infrastruktura jako školy či sportovní zařízení i pro menší obce z okolí. Novelu, která má za cíl přidat malým a středním obcím a ubere největším městům, nyní projednávají výbory Poslanecké sněmovny.

Dan Jiránek, šéf Svazu měst a obcí 

„Je to náš evergreen. Po krajských volbách ochota poslanců a senátorů schvalovat podobné zákony klesá.“

Současně Svaz měst a obcí dostal slib, že bude do konce března vypracována detailnější představa změn a redukcí v regionálním školství. Při rušení škol je totiž podle Jiránka třeba vzít v potaz například stáří dětí, které do nich chodí, kdy například starší mohou dojíždět dál než žáci prvního stupně základních škol.

„Je také pravda, že když je ve městě pět středních škol a jedna se zruší, nemusí to nic závažného znamenat. Když je ale v obci jedna základní škola a ta se zruší, má to úplně jiný význam,“ vysvětlil Jiránek. Základní školy mají v území také jinou funkci než školy střední, doplnil.

Premiér Petr Nečas a kladenský primátor Dan Jiránek (ODS).
Zdroj: ČT24

Navíc Jiránek k Nečasovi směřoval svá slova, že města a obce umí čerpat evropské peníze a mají připravenu řadu projektů na regionálních operačních programech či v programu Životní prostředí. „Přišli jsme s nabídkou, že pokud stát má některé ohrožené programy, tak rozhodně města a obce jsou připraveny tyto peníze absorbovat a utratit,“ podotkl šéf svazu. České republice hrozí, že přijde o evropské peníze například v programech spravovaných resortem školství.