Cena benzinu vyšplhala na další rekord

Praha - Cena Naturalu 95 se v Česku vyšplhala na nový rekord. Litr nejprodávanějšího paliva se ve středu prodával za průměrných 36,45 koruny, tedy o 20 haléřů dráž než před týdnem. Nafta zlevnila o haléř a litr ve středu stál 36,64 koruny. O cenách informovala společnost CCS, která ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic sleduje.

Nejdražší pohonné hmoty byly v Jihomoravském kraji, kde litr naturalu stál průměrných 36,90 koruny. Nejlevnější benzin byl v Jihočeském kraji, a to 36,07 koruny za litr. Rozdíl mezi nejdražším a nejlevnější krajem tak činí 83 haléřů.

Nafta byla nejdražší také na jihu Moravy. Její ceny tam ve středu dokonce překročily rekordních 37 korun za litr. Nejméně za naftu platili motoristé na jihu Čech, a to 36,17 koruny za litr.

„Za vysokými cenami stojí především vysoká cena ropy na světových trzích, která se v posledních dnech drží kolem hranice 125 dolarů za barel,“ vysvětlil analytik skupiny Citfin Jiří Šimek. Podle analytika společnosti Colosseum Petra Čermáka mohou pohonné hmoty v Česku ještě dál zdražit.

„Ceny pohonných hmot mohou ještě do konce tohoto týdne mírně vzrůst. Obzvláště pak v případě benzinu. V průběhu příštího týdne se dočkáme spíše stagnace,“ dodal Čermák.