Mexiko spustilo největší větrné elektrárny v oblasti

Ciudad de México - Mexiko uvedlo do provozu největší větrné elektrárny v Latinské Americe. Jde o jednu z dalších snah vlády nahradit klesající příjmy z prodeje ropy, jejíž zásoby Mexiku pomalu docházejí. Hlavní těžební společnost Pemex je ve vlastnictví státu a ropné peníze tvoří třetinu státního rozpočtu. Výstavba větrné elekrárny navíc napomohla výrazně zvýšit zaměstnanost v jinak zemědělské oblasti. Po spuštění ale zbude práce jen desetině lidí.

Mexická ropná produkce již sedm let v řadě klesá. Na vině jsou tenčící se zásoby ropy v hlavní těžební oblasti Cantarell. A Mexiko už se tak nemůže spoléhat jen na příjmy z ropného koncernu Pemex. Začíná proto obracet zájem na obnovitelné energie.

„Dohromady se u nás na přehradách, v tepelných a jaderných elektrárnách vyrobí 55 tisícmegawattů elektřiny. A teď jen ve větrných elektrárnách vygenerujeme sedmdesát jedna tisíc megawattů. To znamená, že Mexiko díky větru vyrobí přesně tolik elektřiny, kolik spotřebuje,“ chlubí se mexický prezident Felipe Calderon.

Mexiku se investice za šest set milionů dolarů zřejmě vyplatí. Když bude domácnosti zásobovat energií z větrných elektráren, zbude mu víc ropy na export. Několik let trvající zprávy o slabších zásobách ropy už totiž odradily řadu zahraničních odběratelů.

Reportáž Radky Hlisnikovské (zdroj: ČT24)

Sníží se emise, práce zase zmizí
S větrnými elektrárnami se zemi navíc podaří snížit emise škodlivin. „Na každém megawattu ušetříme půl tuny emisí skleníkových plynů, které jdou do atmosféry. Přitom všechny tyhle turbíny mají dohromady výkon pět tisíc wattů,“ říká Carlos Garcia Aguilar, vrchní dozorce větrné elektrárny.

Ne všichni ale sdílí vládní postoj. Na místo už dorazili demonstranti, podle nich elektrárny nepřinesou oblasti žádný zisk. „Ta obří lež s větrnými elektrárnami spočívá v tom, že jen říká, že vytváří pro lidi práci. To je možná pravda když se turbíny staví. Ale když pak začnou vyrábět elektřinu, už nás není potřeba. Takže zase nebudeme mít práci ani peníze,“ vadí Leonelu Fernandezovi, jednomu z demonstrantů.

V únoru vyjádřila zájem o výstavbu dalších turbín ve státě Oaxaca i japonská elektrárna Mitsubishi. Investiční projekt za stovky milionů dolarů by měl startovat už na konci tohoto měsíce.

Vydáno pod