Sto tisíc lidí změnilo letos svůj penzijní fond

Praha - Penzijní fond změnilo letos zhruba sto tisíc účastníků penzijního připojištění. Uvedla to agentura ČTK na základě průzkumu mezi jednotlivými fondy. Důvodem velkého pohybu klientů byla mimo jiné uzávěrka přestupů na konci února stanovená harmonogramem důchodové reformy.

Masivní přesuny lidí mezi fondy potvrdilo několik mluvčích penzijních fondů. „Loni k nám v lednu přišly dva tisíce klientů, letos ve stejném období více než desetkrát tolik. Hromady smluv pak byly doručovány v posledních únorových dnech, rekordních téměř deset tisíc jich dorazilo dokonce v jeden jediný den,“ uvedl provozní ředitel Allianz penzijního fondu Libor Novák.

Motivace k přestupu mezi fondy je podle ředitelky analytického centra zprostředkovatelské firmy OVB Evy Poláchové založená na působení více faktorů. Na jedné straně jsou to roční výsledky zhodnocení jednotlivých fondů, na straně druhé pak jejich pobídky k přestupu. Velmi pravděpodobně sehrála svoji roli i poměrně masivní mediální kampaň.

Lidé
Zdroj: ČT24

Zapůsobil i tlak zprostředkovatelů

Zástupci fondů se ale domnívají, že za mnohými přestupy stál tlak zástupců distribučních sítí spíše než potřeby klientů. Petr Brousil, mluvčí Penzijního fondu České pojišťovny, poukázal na to, že u řady smluv jsou prý formuláře nekompletní, některé smlouvy a žádosti o převod byly naopak doručeny i několikrát. „To jen svědčí o zmatku a tlaku poradců na realizaci přestupů na poslední chvíli.“

Podobně se vyjádřil i Pavel Jirák, ředitel Penzijního fondu Komerční banky: „Jsem přesvědčen, že z určité části to byly převody, které nebyly odůvodněny nespokojeností účastníků s původním fondem, ale spíše působením zástupců některých distribučních sítí.“

Zprostředkovatelé za převedení klientů k novým fondům totiž čerpali podle odborníků štědré provize. Ty se prý pohybovaly kolem deseti procent z převáděných částek. Průměrná výše převáděných peněžních zůstatků představovala asi 50 000 korun, makléři si tak přišli na zhruba půl miliardy Kč.

Koncem roku 2011 měly všechny penzijní fondy celkem 4,6 milionu klientů. Do systému dobrovolného penzijního připojištění je tak nyní zapojeno více než 70 procent práceschopné populace.