Na dostavbu dálnic by mohly půjčit peníze Lesy ČR i stavební firmy

Praha - S dálnicemi by mohly pomoct Lesy České republiky i stavební firmy. Ministerstvo dopravy si chce půjčit asi 10 miliard korun, které leží na kontě Lesů ČR, a dalších 29 miliard od stavebních firem, pokud ovšem kývnou na odložené platby za odvedenou práci. Návrh teď musí ještě schválit vláda. Stát momentálně nemá ani na výkup pozemků.

V Česku zbývá dostavět zhruba 1 000 kilometrů dálnic. Ještě v roce 2010 dával stát na jejich výstavbu 96 miliard, v roce 2014 už to nebude ani polovina. Pokud by Lesy ČR i stavební firmy peníze zapůjčily, stavět by se mohlo hned, stát by pak peníze vracel z vybraného mýta.

"Můžeme začít pracovat na tom, aby tento model byl stihnut ještě před začátkem stavební sezony roku 2012 a řada projektů se už v tomto roce začala stavět," říká Pavel Dobeš, ministr dopravy.

Plán má velkou šanci, že projde. Stavební firmy totiž nemají moc zakázek. Za poslední dva roky nebyla zahájena žádná velká stavba, pouze se dokončovaly ty rozestavěné. „My jsme s touto myšlenkou přišli a navrhovali jsme, aby se akce, které byly pozastaveny v minulých letech, stavěly dál a byly odložené platby,“ říká generální ředitel společnosti Skanska Dan Ťok. S plánem by souhlasil i Metrostav, který by se tím vyhnul další destrukci stavebních kapacit v ČR.

Co by se za peníze mohlo postavit

  • Bylo by možné dokončit dálnici D3 do Českých Budějovic
  • Postavila by se rychlostní silnice R35, která by propojila východ a západ republiky a odlehčila dálnici D1
  • Zbylo by i na dostavbu obchvatu Prahy
Reportáž Jakuba Linky (zdroj: ČT24)