Exxon Mobil investuje 150 miliard dolarů do těžby ropy a plynu

New York - Americký ropný gigant Exxon Mobil dnes prohlásil, že plánuje v příštích pěti letech investovat do hledání nových zdrojů ropy a zemního plynu 150 miliard amerických dolarů (2,8 bilionu Kč), protože očekává další růst poptávky. Exxon je největší energetickou společností na světě, jejíž akcie jsou obchodovány na burze.

Exxon očekává, že do roku 2040 se globální poptávka po energiích zvýší o 30 procent. Kromě nových zdrojů ropy a plynu chce firma investovat také dalších 35 miliard do rafinérských a chemických aktivit. Celkové investice firmy tak mají činit 185 miliard USD.

Americký gigant investuje více peněz do zemního plynu, protože věří, že do roku 2025 se dostane před uhlí a stane se druhým nejoblíbenějším palivem na světě. Sázka na plyn se však zatím firmě nevyplatila. Ceny plynu letos klesají kvůli růstu těžby v Severní Americe a slabé poptávce po topném oleji v zimě. Vysoké ceny ropy přesto loni pomohly firmě Exxon k vysokému růstu. Čistý zisk se zvýšil o téměř 35 procent, napsala agentura AP.

Ilustrační foto
Zdroj: Jason Merritt/ISIFA/Getty Images

Ropné firmy Exxon, Chevron, BP a Royal Dutch Shell v roce 2011 vytěžily méně ropy než v předchozím roce. Firmy mají problémy s dostatečně rychlým získáváním nových zdrojů. Velké nálezy jsou stále vzácnější a jejich využití dražší. Potenciální nová pole leží hluboko pod mořským dnem nebo v břidlicích, což vyžaduje drahou technologii pro případnou těžbu.

Vydáno pod