Úspěch: Řecké dluhopisy chce vyměnit 86 procent věřitelů

Atény - Oddlužení Řecka běží podle plánu. Tvrdí to alespoň tamní vláda, která dnes ráno oznámila, že k účasti na výměně řeckých státních dluhopisů se celkem přihlásilo 85,8 procenta soukromých věřitelů. Plán na oddlužení země, jenž požadoval minimálně tři čtvrtiny vyměněných dluhopisů, tak může být proveden a ministři financí eurozóny dnes zřejmě definitivně schválí druhý záchranný balík pro zadluženou zemi. Řecká vláda navíc hodlá přinutit k výměně dluhopisů také ty věřitele, kteří se sami nepřihlásili. Pak by se měla účast vyšplhat na 95,7 procenta, což odpovídá 197 miliardám eur.

Pokud by se k výměně přihlásilo 95 procent věřitelů, znamenalo by to faktické splnění podmínkek a Řecku by to tak umožnilo dostat novou mezinárodní finanční pomoc, díky níž by se vyhnulo bankrotu. „Dohoda je významným krokem k tomu, aby se řecký dluh dostal na udržitelnou úroveň, a k obnovení stability v eurozóně,“ komentoval oznámení aténské vlády šéf Evropského parlamentu Martin Schulz. Podobně se vyjádřil i eurokomisař pro měnové záležitosti Olli Rehn. „Jsme velmi spokojeni s velkou pozitivní účastí na dobrovolné výměně dluhů v Řecku,“ řekl.

Řecké ministerstvo financí oznámilo, že k výměně se přihlásilo 85,8 procenta majitelů dluhopisů, které se řídí řeckým právem. U menšinové skupiny držitelů dluhopisů, které se řídí zahraničním právem, dosáhla účast 69 procent. Vláda prodloužila termín pro přihlášky těchto držitelů do 23. března. Celkově se k výměně zatím přihlásilo 83,49 procenta věřitelů vlastnících dluh v objemu 172 miliard eur (4,3 bilionu Kč).

Judži Saito, analytik společnosti Crédit Agricole:

„Počet soukromých investorů, kteří výměnu dluhopisů přijali, je v souladu s dřívějšími informacemi. Využití legislativní doložky se rovněž očekávalo.“

Výměna dluhopisů je podmínkou druhého záchranného úvěru pro Řecko v sumě 130 miliard eur (3,2 bilionu Kč). Řecký dluh by tak do roku 2020 mohl klesnout na úroveň blízkou 120 procentům HDP.

Je to úspěch, shodují se analytici s politiky

„Je to dobrá zpráva, je to dobrý úspěch,“ nechal se slyšet ministr financí François Baroin. „Je to něco, co nám umožní zůstat na dobrovolné bázi, což umožní vyhnout se riziku bankrotu,“ dodal. Pokud by se zemi transakce nepodařila, nezískala by peníze k vyrovnání splatných dluhopisů a následoval by zřejmě již tento měsíc chaotický bankrot. Ten by mohl citelně zasáhnout i evropskou ekonomiku.

Ilustrační foto
Zdroj: Federico Gambarini/ISIFA/EPA

Ještě dnes by měli o osudu pomoci Řecku definitivně rozhodnout nejvyšší představitelé zemí Evropské unie. Řecký ministr financí Evangelos Venizelos by měl dnes telefonicky hovořit s ostatními ministry financí eurozóny. „Rád bych vyjádřil uznání všem věřitelům, kteří podpořili náš ambiciózní program reforem a kteří sdílejí oběti s řeckým lidem. Tahle obrovská a komplikovaná operace razantně sníží veřejný dluh. Pokud všechno půjde dobře, budeme moct lidem oznámit, že dluh klesne o víc než 105 miliard eur,“ prohlásil šéf řecké kasy. Telekonference se podle agentury DPA uskuteční ve 14:00 SEČ.

Christine Lagardeová, šéfka MMF:

„Věřím, že cesta ven existuje, pokud všichni udělají to, co musí, a vidíme, že se to děje. Evropští partneři snižují úroky pro Řeky, banky přistoupily na výměnu dluhopisů.“

Řečtí analytici v souvislosti s vysokým podílem vyměněných dluhopisů hovoří o úspěchu. Podle nich se vládě podařilo odepsat největší dluh v historii. Ekonomové rovněž tvrdí, že úspěšná výměna je znakem důvěry v řeckou vládu. „Je to rozhodující den pro hospodářskou budoucnost Řecka. Jsme ale poměrně optimističtí, udělali jsme spoustu práce,“ poznamenala pro agenturu Reuters řecká ministryně rozvoje Anna Diamantopoulouová. Odborníci ovšem upozorňují, že vláda by tímto neměla ustrnout, program úspor nyní podle nich musí doplnit rozsáhlé investice a bankovní úvěry řeckým firmám.

Na zprávy z Atén už zareagovaly finanční trhy. Japonské akcie výrazně posílily a hlavní index tokijské burzy Nikkei se zvýšil o 1,7 procenta na 9929,74 bodu. Během dne se poprvé za sedm měsíců dostal nad psychologicky důležitou úroveň 10 000 bodů. Také americké akcie už jen díky neoficiálním zprávám o úspěchu zlepšily svůj vývoj. Nejsledovanější Dow Jonesův index se zvýšil o 0,55 procenta na 12 907,94 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite posílil o 1,18 procenta na 2970,42 bodu. S mírným nárůstem zahájily obchodování evropské akcie. Panevropský akciový index FTSEurofirst 300 krátce po 10:00 SEČ stoupl o 0,1 procenta na 1075,50 bodu. Index přesto stále zůstává zhruba 1,5 procenta pod
sedmiměsíčním maximem z konce minulého měsíce.

V rámci dohody o oddlužení soukromí držitelé dluhopisů vymění své znehodnocené státní dluhopisy za nové s nižší nominální hodnotou, delší dobou splatnosti a nižšími úroky. Na nominální hodnotě nových řeckých dluhopisů soukromí investoři ztratí 53,5 procenta. Celková ztráta má být ale až 74 procent.

Soukromí investoři vlastní řecké dluhopisy v hodnotě kolem 206 miliard eur, z toho dluhopisy za zhruba 177 miliard eur se řídí řeckým právem. Celkový státní dluh Řecka dosahuje 368 miliard eur. Cílem výměny dluhopisů je snížení dluhu o 107 miliard eur.