Meziroční růst HDP o 1,7 procenta, Česko je přesto v recesi

Praha - Česká ekonomika v roce 2011 meziročně vzrostla o 1,7 procenta. V loňském 4. čtvrtletí hrubý domácí produkt (HDP) proti stejnému čtvrtletí roku 2010 podle zpřesněného odhadu rostl o 0,6 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad, který tak potvrdil svůj předchozí odhad. Mezičtvrtletně ale HDP v posledním čtvrtletí 2011 naopak klesl o 0,1 procenta. Podle analytiků tak dnešní výsledky ČSÚ potvrdily předchozí očekávání recese: po dvě čtvrtletí za sebou ekonomika zaznamenala pokles.

„Definitivně je tak potvrzena recese české ekonomiky - dva mezičtvrtletní poklesy v řadě ve 3. a 4. čtvrtletí,“ upozornil analytik Raiffeisenbank Václav Franče. Letos podle něj za celý rok tuzemská ekonomika klesne o 0,2 procenta. „První polovina letošního roku bude jednoznačně ve znamení recese. Zlepšení se dá předpokládat teprve až v závěru roku,“ doplnil analytik ČSOB Petr Dufek.

Předběžný odhad přitom počítal proti 3. čtvrtletí se snížením HDP o 0,3 procenta. „Je však třeba upozornit, že HDP se výrazněji nesnížil pouze díky značnému mezičtvrtletnímu nárůstu daní z produktů o 5,4 procenta,“ upozornil ČSÚ. Celková hrubá přidaná hodnota (HPH), která charakterizuje ekonomickou výkonnost jednotlivých odvětví, totiž podle statistiků po devíti čtvrtletích nepřetržitého růstu v úhrnu o šest procent v posledním loňském čtvrtletí klesla o výrazných 0,8 procenta.

Komentář ČSÚ k vývoji HDP:

„Zpracovatelský průmysl jako hlavní tahoun ekonomiky ve srovnání se 3. čtvrtletím pouze stagnoval a nestačil tak pokrýt ztráty ostatních objemově významných odvětví. Na straně poptávky byl zahraniční obchod stále schopen růstem svého přebytku kompenzovat mezičtvrtletní poklesy výdajů vládních institucí a tvorby kapitálu. Výdaje domácností na konečnou spotřebu zůstaly na úrovni předchozího čtvrtletí.“

Přestože je podle analytika Komerční banky Miroslava Frayera zahraniční poptávka stále hlavním a zároveň jediným tahounem české ekonomiky, zhoršující se vnější prostředí se nepříznivě projevuje i na výkonnosti domácího hospodářství. Letos podle něj nelze počítat s vysokými investicemi průmyslových podniků ani s výraznou investiční aktivitou, která bude ovlivněna omezením veřejných výdajů na infrastrukturu.

„České ekonomice se nedostane podpory ani ze strany spotřeby domácností. Výrazněji by tedy měly do růstu HDP přispívat pouze čisté exporty. Za celý letošní rok očekáváme, že HDP vzroste pouze o 0,1 procenta,“ uvedl Frayer.

Vývoj HDP
Zdroj: ČT24

V druhém pololetí ekonomika stagnovala

Pokud jde o růst HDP za celý rok 2011 ve srovnání s rokem 2010 o 1,7 procenta ve stálých cenách, byly mezičtvrtletní přírůstky zaznamenány pouze v prvním pololetí. „Ve druhé polovině roku ekonomika v zásadě pouze stagnovala,“ podotkli statistici. Celoroční hrubá přidaná hodnota vzrostla o 1,5 procenta, jejím tahounem byl hlavně zpracovatelský průmysl.

„Přestože i on postupně ztrácel na tempu, dokázal svým meziročním růstem o 9,8 procenta eliminovat významnější odvětvové poklesy HPH ve stavebnictví o 7,1 procenta, v informačních a komunikačních činnostech o 4,8 a v profesních, vědeckých, technických a administrativních činnostech o 2,3 procenta,“ uvedl ČSÚ.  V běžných cenách HDP vzrostl v loňském roce o 0,9 procenta na 3,807 bilionu korun.

Stavebnictví
Zdroj: ČT24

O meziroční růst HDP v samotném posledním čtvrtletí 2011 se podle ČSÚ zasloužil vývoj daní z produktů, zejména spotřební daně z tabákových výrobků vlivem předzásobení v reakci na změnu sazeb k 1. lednu 2012. „Odvětvově členěná hrubá přidaná hodnota v úhrnu meziročně stagnovala, když výrazný růst zpracovatelského průmyslu o 8,1 procenta stačil pouze eliminovat poklesy u většiny ostatních odvětví,“ doplnil Český statistický úřad.