Veleba: Obchodníci vydělávají na nedostatku vajec, kus stojí i 7 Kč

Praha - Někteří obchodníci zneužívají paniky v souvislosti s nedostatkem vajec na trhu a neúměrně zvyšují své marže, upozornil dnes prezident Agrární komory Jan Veleba. Dodal, že velkochovatelé nosnic dostávají v současnosti za jedno vejce maximálně 3,50 korun, a spravedlivá cena v obchodě by tak podle něj neměla rozhodně překročit pět korun za kus. V některých obchodech se však vejce prodávají i za sedm korun.

U vajec je přitom podle Veleby přidaná hodnota obchodníka minimální. „Vejce obchodníkovi někdo přiveze, obchodník to složí z kamionu a ze skladu to ještěrkou rozveze do obchodu,“ vysvětlil.

Obchodníci v tuzemsku loni vykupovali od chovatelů v průměru jedno vejce za 1,43 koruny, průměrná cena vajíčka v regálech obchodů dosáhla 2,31 koruny. „Konkrétně to znamená marži 61 procent,“ poznamenal Veleba. Ve výše uvedeném modelovém případě by marže obchodníka byla minimálně stoprocentní, dodal.

Vejce
Zdroj: Igor Šefr/ČTK

Například v prodejnách Tesco vzrostla cena jednoho vejce z 2,3 koruny na konci ledna až na 4,9 koruny v tomto týdnu. V supermarketech a hypermarketech Albert se cena krabičky s deseti vejci velikosti M zvýšila z lednových 24,9 koruny na 39,9 koruny. V malých prodejnách potravin v Brně pak vyšlo v tomto týdnu nakupujícího vajíčko zhruba na sedm korun, někde až na osm korun za kus.

V loňském roce se v Česku vyprodukovalo kolem dvou miliard vajec, z toho takřka 800 milionů stále připadá na domácí chovy. Celková tuzemská spotřeba dosahovala přibližně 2,6 miliardy vajec, upřesnil prezident Agrární komory.

Naopak podle mluvčího hypermarketů Globus Libora Tomáše z konce února je v současnosti vyjednávací pozice řetězců vůči dodavatelům vajec oslabena. „O nákupních cenách není možné v současnosti s dodavateli vyjednávat, i když si myslíme, že jde o umělé navyšování nákupních cen,“ podotkl. Podle mluvčí supermarketů Billa Gabriely Bechyňské se ceny vajec mění „doslova každý den“.

Jan Veleba, prezident Agrární komory 

„Do Velikonoc se to (cena) možná bude ještě stupňovat. Pak se to bude pozvolna vracet, protože toho čeští chovatelé nesporně využijí, že budou zvyšovat výrobu a rozvine se výroba malochovů.“

Za růstem cen stojí požadavky EU na větší komfort klecí

Obchodníci se i nadále potýkají s nedostatkem vajec na tuzemském trhu a některým z nich dodavatelé posílají pouze zlomek obvyklého množství vajec. V Česku i celé Evropské unii začal být po Novém roce kvůli poklesu produkce drůbežáren výrazný nedostatek vajec, což mělo za následek prudký růst jejich ceny, která je nyní ve srovnání se začátkem roku až dvojnásobná. Produkce vajec v EU letos klesla, protože začala platit směrnice zakazující chov slepic v dosud značně rozšířených menších klecích.

V posledních dnech kvůli zdražení a nedostatku vajec v obchodních řetězcích výrazně stoupl zájem o vejce prodávaná přímo chovateli slepic. Podle předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Dagmar Tůmové velkochovatelé prostřednictvím podnikových prodejen běžně prodají přímo zákazníkům zhruba tři procenta své produkce, v současnosti však podíl přímých prodejů vzrostl na desetinu. Zvýšený zájem o vejce hlásí také menší farmáři v regionech a trhovci ve městech. V posledních týdnech se také opět zvyšuje zájem lidí na venkově o nosnice ve snaze zajistit pro svou rodinu vejce z domácího chovu.

Vejce
Zdroj: Joern Pollex/ISIFA/Getty Images

Produkce vajec letos podle Tůmové klesla v celé EU a jejich cena vzrostla. Kvůli rekonstrukci chovů pokrývali tuzemští chovatelé na začátku roku pouze 60 procent spotřeby vajec v ČR a zbývajících 40 procent je zatím nutné dovážet ze zahraničí. Tuzemská produkce vajec by se měla začít zvyšovat od dubna, kdy budou postupně obnoveny další modernizované chovy slepic.

Polská policie zadržela desítky tun prášku ze zkažených vajec

Polská policie zadržela podle místních médií desítky tun prášku ze sušených zkažených vajec. Obsahoval totiž několikasetnásobně více nebezpečných bakterií, než povolují normy. Prokuratura vyšetřuje, zda se potraviny obsahující tato sušená vajíčka dostaly i do zahraničí. Po takzvané solné aféře jde o další případ podvodu v polském potravinářském průmyslu.

Policisté zatkli už ve středu 56letého majitele firmy z okolí středopolského města Kalisz, která prášek ze zkažených sušených vajec vyráběla. Podle neoficiálních informací polských médií tento podnikatel nakupoval od zemědělců zkažená vejce. Prášek z nich pak od něho odebírali zejména výrobci těstovin, ale také sušenek nebo majonézy. Vyšetřovatelé zatím potvrdili jen to, že bakterie obsažené v sušených vejcích jsou škodlivé pro lidské zdraví. Podle zpravodaje ČT Miroslava Karase však bakterie mohly pocházet také z moučky ze zkažených ryb, které Polák do vaječného prášku přidával.

Telefonát Miroslava Karase (zdroj: ČT24)
Vydáno pod