V USA již třetí měsíc roste zaměstnanost

Washington - Americká ekonomika vytvořila v únoru 227 tisíc pracovních míst a třetí měsíc za sebou tak zaznamenala nárůst přes 200 tisíc míst. Míra nezaměstnanosti zůstala na lednové úrovni 8,3 procenta, minimu za poslední tři roky. Ministerstvo práce též upravilo údaje za minulé dva měsíce směrem vzhůru o 61 tisíc nově vzniklých míst. V průměru posledních tří měsíců tak ekonomika generovala 245 tisíc nových příležitostí, což byl nejlepší vývoj od počátku roku 2010. Tehdy ale statistiky zkreslilo dočasné najímání sil na sčítání obyvatelstva.

Únorový výsledek byl o něco lepší, než se čekalo. Ekonomové odhadovali v průměru nárůst o 210 tisíc míst, u míry nezaměstnanosti ale změnu nečekali. Tento ukazatel zůstal beze změny hlavně proto, že do stavu pracovních sil se nyní vrací více lidí v naději, že v oživující ekonomice získají práci. 

Tříměsíční nárůst počtu pracovních míst o více než 200 tisíc se v USA konal naposledy před rokem, tehdy ale stejně jako počátkem roku 2010 však trh práce spolu s celou ekonomikou opět zvadl. Zachování růstu zaměstnanosti i v dalších měsících patří mezi šance prezidenta Baracka Obamy na znovuzvolení v listopadových volbách.

Výhled ekonomiky ale dalšímu oživování trhu práce zřejmě příliš svědčit nebude. Předpokládá se, že hrubý domácí produkt USA pod vlivem obnovené recese v Evropě, zpomalení růstu v Číně a vysokých cen benzinu doma zvolní v prvním čtvrtletí růst na 1,8 - 2,5 procenta z tříprocentního tempa v posledním čtvrtletí loňského roku.