Správce vyplatil půl miliardy prvnímu věřiteli zkrachovalé Sazky

Praha - Insolvenční správce Sazky Josef Cupka zahájil výplatu věřitelů zkrachovalé loterijní společnosti. Na účet zajištěného věřitele The Bank of New York Mellon zaslal 567 milionů Kč z prodeje majetkové podstaty podniku. Cupka mohl začít s výplatou až poté, co vrchní soud potvrdil rozhodnutí prvoinstančního soudu a zamítl odvolání společnosti Gladiolus. O výplatě zajištěného věřitele rozhodl Městský soud v Praze 12. ledna 2012. „Výplatou zajištěného věřitele jsme postoupili do další části insolvenčního řízení. Konečně mohu začít plnit svoji hlavní funkci správce, kterou je uspokojování věřitelů,“ reagoval na rozhodnutí vrchního soudu Cupka.

Za Gladiolem stojí firmy Penta a E-Invest. Soud podle firmy Gladiolus při usnesení opominul skutečnost, že vydání výtěžku The Bank of New York Mellon může zmařit navrácení podniku do jeho majetkové podstaty v případě, kdy se v incidenčním řízení rozhodne o neplatnosti smlouvy, podle níž byla Sazka prodána. Navíc prý nebylo jisté, že pohledávka je pravá a zajištěná. Zajištěná pohledávka The Bank of New York Mellon vůči Sazce činí téměř pět miliard korun. 

Sazku získaly skupiny PPF a KKCG, které ve výběrovém řízení nabídly nejvyšší částku 3,81 miliardy Kč. Z této částky Cupka vyplatil The Bank of New York Mellon, která měla svůj dluh zajištěný budovou a pozemky Sazky v Praze na Vysočanech. Návrh vyplacené částky přitom nenaznačuje poměr, ve kterém budou vypláceni ostatní nezajištění věřitelé. Zajištěný věřitel je uspokojován přednostně. 

K Městskému soudu v Praze se loni v květnu přihlásilo 2 075 věřitelů Sazky s pohledávkami za 41,1 miliardy korun. Insolvenční správce poté popřel pohledávky za 17,154 miliardy korun a jako nesporné uznal pohledávky za zhruba 15 miliard korun. 

Vydáno pod