Vydavatelé elektronických knih čelí nařčení z kartelu

New York - Americké ministerstvo spravedlnosti se hodlá pustit do vyšetřování pěti největších knižních vydavatelství, včetně firmy Apple. Viní je z kartelu a z toho, že si domluvily ceny elektronických verzí svých publikací. V podobném případě se už na ně zaměřila i Evropská komise.

Elektronické knihy jsou v největších amerických obchodech v některých případech stejně drahé jako ty papírové. Tato praxe se však nelíbí americké justici, která odhalila kartel velkých vydavatelů jako třeba Penguin, Macmillan nebo HarperCollins. Svůj díl viny by měl mít i Apple a jeho tablet iPad. 

Jeff Friedman z firmy Hagens Berman Sobol Shapiro:

„K radikální a strukturální změně celého průmyslu došlo jedním tahem pera - když se vydavatelé domluvili s Applem.“ 

Apple souhlasil s cenami vydavatelů, ale požadoval navíc třicet procent ceny pro sebe. Velké knižní domy se bojí především praktik Amazonu, který neváhá dotovat i bestsellery. Ty poté prodává i za deset dolarů jen proto, aby nalákal zájemce o čtečku Kindle. 

E-knihy (zdroj: ČT24)

Vydavatele navíc teď mohou začít obcházet i samotní autoři. „Autor knihu napíše, nechá si ji někým zkontrolovat a pak z každé prodané elektronické knihy má mnohem větší podíl než obvykle. Je to třeba i osmdesát nebo devadesát procent ceny oproti dřívějším patnácti,“ říká redaktor serveru Technet.cz Pavel Kasík.  

V novém byznysu elektronických knih se ročně protočí kolem miliardy dolarů. Popularita čteček ale rychle roste a letošní rok by se mělo elektronické čtení rozjet naplno i v Česku.