Řekové v Německu posílají domů jídlo

Frankfurt nad Mohanem - Řečtí přistěhovalci v Německu začali posílat jídlo a další dary do své domovské země. Chtějí tak pomoci svým bývalým spoluobčanům, kteří během krize přišli o dlouhodobý příjem. V Řecku humanitární balíky dostanou rodiny s měsíčním příjmem 500 eur a méně. Nápad s potravinovými balíčky vzbudil mezi emigranty velkou odezvu a před kostelem proroka Eliáše ve Frankfurtu se nakonec sešlo víc než 6 000 krabic.

Metoda pomoci je jednoduchá, stačí nakoupit věci v obchodě, případně přihodit pár eur a zabalit vše do krabice a přinést k místnímu kostelu. Odtud kamiony balíky odvezou o dva a půl tisíce kilometrů jihovýchodně. 

Lazaros Lespouidis: „Vím, jak jsou lidé v Řecku zoufalí. Neví z čeho žít. Zatímco oni ztratí práci a příjem, všechno okolo se zdražuje.“ 

Paraskevi Triantafyllou: „Chceme darovat lidem v Řecku to, co si sami nemůžou dovolit. Tak jim to pošleme - hlavně tu  nejzákladnější věc na světě, jídlo.“

Jeden z mnoha dárců je počítačový odborník Sakis Lakakis. Narodil se sice v rodině emigrantů v Německu, chtěl se ale vrátit domů do země svého původu. V Řecku vydržel 4 roky. Pak ho krize dohnala k tomu, aby se vrátil zpět do Německa, doma pro něj práce nebyla. „Lidé v Řecku jsou kvalifikovaní a umí tvrdě pracovat, ale ani to jim nestačí. Tamní struktury selhaly, státní instituce i daňový systém - všechno je špatně,“ vysvětluje Sakis Lakakis. 

Reportáž Miloše Minaříka (zdroj: ČT24)

Dárci doufají, že humanitárními balíčky aspoň trochu zlepší situaci těch, na které prý Evropa se svými požadavky na škrty zapomíná. Většina emigrantů také sní o tom, že se jednou do Řecka vrátí, teď na to ale nemyslí nikdo. 

Vydáno pod