Nečas v OVM: Vláda bude znovu jednat o fiskálním paktu

Praha - Vláda bude v příštích týdnech dál jednat o tom, jestli se Česko připojí k evropské dohodě o rozpočtové odpovědnosti. Podle premiéra Petra Nečase (ODS) je ale důležitější přijmout takzvanou finanční ústavu, která by v některých ohledech byla ještě přísnější než evropská dohoda. Postup Nečasova kabinetu ale kritizuje opozice. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky totiž má Česká republika nečitelnou zahraniční politiku a svým váháním o podpisu evropské dohody se staví na periferii unie.

Kvůli České republice byla při vyjednávání fiskálního paktu do smlouvy zapracována možnost, aby se k ní mohl kdykoliv kterýkoliv členský stát EU připojit. Fiskální pakt nepodepsalo pouze Česko a Velká Británie. Podle Nečase už ale celá řada zemí své stanovisko ke smlouvě modifikovala a budou se jí ještě zabývat na svých domácích politických scénách. O připojení k evropskému paktu bude vláda diskutovat podle Nečase v nejbližších týdnech a měsících. Nezbytným předpokladem pro jakýkoliv posun v této otázce je ovšem nalezení koaliční shody, podle Nečase hlavně vůle TOP 09 o smlouvě podrobněji jednat a nepřijmout ji bez jakýchkoli debat a výhrad.

„Skutečným důvodem přijetí této smlouvy (unijního fiskálního paktu) je požadavek, aby všechny členské státy eurozóny a potažmo celé Evropské unie, měly takzvanou protidluhovou brzdu. To, čemu v Česku říkáme finanční ústava. To je důvod, proč byla tato smlouva sestavena, podepsána a proč se o ní rokuje. My chceme tuto věc, kterou ODS hlásá už léta, prosadit na české politické scéně. Není možné jedněmi ústy hlásat fiskální kompakt a současně velmi tvrdě nepracovat na přijetí finanční ústavy,“ řekl premiér.

Sobotka: Česko má nesrozumitelnou zahraniční politku

Nepodepsání fiskální smlouvy podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky Česku nic nepřineslo a navíc ztratilo v politické rovině. Lídr opozice Bohuslav Sobotka v souvislosti s vyjednáváním o europaktu také kritizuje nečitelnost české zahraniční politiky: „Problém České republiky je v tom, že jsme velmi malá země na to, abychom měli tři zahraniční politiky.“ Podle Sobotky je tu premiér, který se přiklání v rámci Evropské unie k Velké Británii, ministr zahraničí se verbálně projevuje jako proevropský politik a prezident jako vysloveně protievsropský. „Navenek působí Česká republika nesrozumitelně a někdy i komicky. Neznám zemi, kde by se premiér veřejně hádal s ministrem zahraničí, jako jsme to zažili v posledních dnech my,“ dodal předseda sociální demokracie.

OVM 11. 3. 2012
Zdroj: ČT24

Nečas chce dohodu o finanční ústavě napříč politickým spektrem

„Návrh finanční ústavy v paragrafovém znění máme připraven od roku 2010. Děkuji sociální demokracii, že dramaticky změnila svůj názor a je ochotna k protidluhové brzdě přistoupit. To, zda budeme nastavovat rámec na 45 nebo 47 procentech, je otázka dalších jednání. My potřebujeme dohodu se sociální demokracií a já se dohodnout chci,“ ujistil premiér a připomněl podobný slovenský ústavní zákon, který loni odsouhlasili poslanci napříč levicí i pravicí.

„Jsme připraveni o této věci jednat. V okamžiku, kdy většina evropských zemí během finanční krize uvažuje o zavedení dluhové brzdy, by nepůsobilo dobře, kdyby ji Česká republika neměla. Ale dluhová brzda sama o sobě nevyřeší problém českých veřejných rozpočtů. Ten vyřeší jen kroky v rozpočtové a daňové politice,“ míní Sobotka.