U nás je draho, tak jezdí Češi nakupovat do zahraničí

Praha - České obchody své zboží velmi rychle zdražují. Vyšší DPH i marže obchodníků ženou ceny vzhůru hlavně u jídla a pohonných hmot. Míra inflace je navíc nejvyšší za poslední tři roky. A jak to Češi řeší? Jezdí nakupovat za hranice, buď do Polska, nebo Německa.

V obchodech se prodává pořád stejné zboží, jen s tím rozdílem, že je stále dražší. A to někdy až o stovky korun. Není divu, že se Česku přezdívá „Předražený outlet Evropy“. Lidé z pohraničí mají totiž nový sport. Místo výletů do přírody nasedají ve chvílích volna do aut a vyrážejí na nákupy k sousedům. Cenovky se zlotými tady ale nejsou, platí se hlavně v českých korunách. „Přijeli jsme si sem pro stůl, stejný co v Česku je tady lacinější o tři tisíce,“ podotkla jedna ze zákaznic.

Do zahraničí se vyplatí přijet i pro stavební materiál, barvy nebo třeba tmely. Na cestě domů se mohou zákaznící zahraničních obchodů stavit ještě u pumpy. Benzín tu totiž stojí v průměru o korunu až dvě na litr míň. Stejně tak se Čechům vyplatí i nákupy v Německu. České zákazníky do německých obchodů přitahují hlavně ceny elektroniky a drogerie.

Reportáž Michaely Polákové (zdroj: ČT24)

U oblečení jsou rozdíly místy až překvapivé. Stejné džíny stejné značky jsou třeba v drážďanském obchodním domě běžně levnější i o čtyři sta korun. Podobné je to i jižně od českých hranic, v Rakousku. Ať už jde o mléčné výrobky, oblečení, nebo parfémy, skoro všechno se tu dá sehnat levněji. I na jaře vyrážejí do rakouských Alp zástupy českých lyžařů. Těm se často dokonce vyplatí koupit si veškeré vybavení až na místě.

V sousedním Slovensku se už ale Čechům nákupy tolik nevyplatí. Naši východní sousedé jsou na tom s cenami většinou velmi podobně. Ke Slovákům se teď vyplatí zajet snad jen řidičům aut s dieslovými motory, nafta je tam teď levnější asi o korunu na litr.

Vydáno pod