Cizinci houfně investují do londýnských nemovitostí, věří libře

Londýn - Nemovitosti v Londýně ve velkém skupují cizinci. Místo bydlení jsou ale pro ně domy a byty spíše výhodnou investicí. Země neplatí problémovým eurem a má relativně stabilní ekonomiku. Mezi zájemci převažují Rusové, své peníze tu ale chtějí ochránit třeba i bohatí Řekové nebo Italové.

Zájem o bezpečné investice už vyhnal ceny v centru Londýna jen za loňský rok o 14 procent výše. Jde přitom o růst, který zbytek země může jen závidět. Podle analytiků je město oblíbenější i kvůli krizi v eurozóně a zpomalení ekonomiky v Asii. 

Nicholas Ayre, realitní makléř a ředitel Home Fusion:

„Je to mimo eurozónu. Spousta mých klientů dřív dávala peníze do cenných papírů, ale ty mají teď nižší výnos. Takže si řekli, proč neinvestovat do bezpečného útočiště, jako je Londýn.“ 

  • Byt v Londýně autor: Michael Betts, zdroj: ISIFA/View
  • Byt v Londýně autor: Michael Betts, zdroj: ISIFA/View

Na prodej jsou proto domy i za astronomické částky. Například dům se 12 ložnicemi, 11 koupelnami a navíc třeba domácím kinem, bazénem a lázněmi vyjde na 25 milionů liber (přes 734 milionů korun). Ovšem zdá se, že cena klienty neodradí. 

„Při určité nejistotě ohledně domácí ekonomiky bohatí často létají do Londýna. Hledají nemovitosti jako investici, aby tak využili bezpečí místních obchodů. Právě proto jsme loni viděli zájem například Řeků a Italů a ten bude asi pokračovat i letos,“ říká ředitel agentury Savills Research Lucian Cook. Dalšímu růstu cen by pak měly pomoct i letošní olympijské hry, které město pořádá. Přitáhnou pozornost světa a zároveň nové peníze ze zahraničí.

Londýnské nemovitosti (zdroj: ČT24)
Vydáno pod