Moody's srazila rating Kypru do spekulativního pásma

New York - Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Kypru do spekulativního pásma. Tímto krokem dala najevo, že jej může dál degradovat. Svůj krok podobně jako minulá zhoršení kyperských ratingů odůvodnila tlakem dluhové krize Řecka na místní bankovní sektor a rizikem, že by kyperské banky musely dostat pomoc od státu.

Moody's snížila rating státních dluhopisů Kypru na Ba1 z dosavadní známky Baa3, kam jej srazila o dva stupně už loni v listopadu. Agentura současně ponechala i novému ratingu negativní výhled. Kyperský rating srazila do spekulativního pásma už v lednu konkurenční agentura Standard & Poor's.

Jaroslav Brychta, analytik X-Trade Brokers

„Snížení ratingu je pro Kypr rozhodně špatná zpráva. Země si už delší dobu nepůjčuje na finančních trzích, protože by musela platit velmi vysoké úroky, pro představu zhruba kolem 12 procent na desetileté půjčky. Se sníženým ratingem bude úrok dál narůstat, což de facto znamená, že se Kypr prostě na finanční trhy nedostane a bude si muset půjčovat z jiných zdrojů.“

Kyperskou ekonomiku nabourala řecká krize

Už od loňského února Moody's upozorňuje na to, že kyperský bankovní systém je silně zranitelný řeckou krizí a bude asi muset dostat podporu od státu. Situace kyperské ekonomiky se přitom prudce zhoršila poté, co loni v červenci výbuch muničního skladu zničil největší elektrárnu v zemi. Agentura dnes uvedla, že pravděpodobnost státní podpory bankám by mohla dál narušit důvěru trhu ve schopnost země splácet závazky. 

„Kyperské banky v minulosti rozpůjčovaly spoustu peněz jak řeckému státu, tak soukromému sektoru v Řecku. Vypadá to, že značná část zatím státního dluhu se bude odepisovat, to znamená - banky utrpí vysoké ztráty, které budou muset pokrýt,“ vysvětlil analytik X-Trade Brokers Jaroslav Brychta. Kypr je přitom s Řeckem silně provázán i v dalších oblastech ekonomiky, a tak i na něj silně doláhá vleklá řecká recese.

Banky budou k rekapitalizaci potřebovat přes 20 procent HDP Kypru

Podle odhadů Moody's budou kyperské banky kvůli účasti bank na seškrtání řeckého dluhu a vzhledem ke zhoršení kvality bankovních aktiv v Řecku i na Kypru potřebovat k obnovení své kapitálové přiměřenosti nový kapitál v objemu přes 20 procent hrubého domácího produktu země. Část nového kapitálu již sice mají banky zahrnutý ve svých plánech rekapitalizace, podle agentury však existuje „velmi hmatatelné riziko“, že soukromý sektor nebude schopen poskytnout všechny potřebné zdroje.

Kypr ztratil už před rokem možnost financovat se na mezinárodních trzích dluhopisů a vláda si finance pro letošní rok zajistila úvěrem 2,5 miliardy eur (61,3 miliardy korun) od Ruska. „Situace oslabené důvěry trhu v Kypr, která už vedla ke ztrátě jeho přístupu na mezinárodní trh dluhopisů, zřejmě přetrvá. Existuje vysoký potenciál dalších úderů pro financování státu a domácích bank, “ uvedla Moody's podle agentury Reuters. A tak podle Brychty nakonec nezbude Kypru nic jiného než se s žádostí o pomoc obrátit na Evropskou unii.

Reportáž Lucie Erbákové (zdroj: ČT24)

Řecká dluhová krize bude ohrožovat Kypr dalších 18 až 24 měsíců, doplnila agentura. Za pozitivní pro rating země a důvod pro jeho snížení jen o jeden stupeň naopak označila vládní program rozpočtové konsolidace a objev značných zdrojů zemního plynu v kyperských vodách.