Drábek: Změna vyplácení dávek ušetřila 800 milionů

Praha - Změnou systému vyplácení sociálních dávek se podařilo ušetřit 800 milionů korun, prohlásil dnes ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Dále chce resort uspořit hlavně snížením nákladů na informační technologie. Letos to má být 300 milionů a stejná částka pak i v příštím roce. Pro ODS i ČSSD jsou Drábkovy návrhy problematické a nereálné.

Ministerstvo práce a sociálních věcí by mělo letos celkově ušetřit 3,8 miliardy korun, jak plánuje šéf resortu Drábek. Na sociální dávky má jít o tři miliardy korun méně. Vláda musí spořit, aby dodržela plánované schodky rozpočtu i při nepříznivém vývoji ekonomiky. Ministr dodal, že hodlá snížit náklady na IT z 1,5 miliardy pod jednu miliardu.

Tři miliardy by mohlo přinést dodržování podmínek u sociálních dávek

Podle Drábka je možné tři z celkových 80 miliard na dávkách a podporách ušetřit díky „důslednému vyžadování podmínek“, veřejné službě či kontrole v systému docházky nezaměstnaných. „Myslím si, že ten cíl je dosažitelný. Je to otázka dalších měsíců. Takové je zadání, které já respektuji, při jednáních jsem se k němu přihlásil,“ uvedl Drábek.

Úřad práce
Zdroj: ISIFA/VLP/František Vlček

Shodu v úsporách našli ekonomičtí ministři. Podle nich by vláda měla plánované schodky rozpočtu dodržet a zemi nezadlužovat. Kvůli nepříznivému vývoji ekonomiky tak budou potřeba větší škrty. Vláda o nich jedná.

Ostatní politické strany jsou však skeptické. „Tato prohlášení považujeme za nereálná, a to právě z důvodu stále nedostatečného fungování právě úřadu práce,“ uvedla Lenka Kohoutová ze sněmovního výboru pro sociální politiku ODS. „Pan ministr řekl, že pokud systém nebude fungovat do konce února, odstoupí, ale zdá se, že se chystá provádět další kroky,“ doplnil místopředseda ČSSD a stínový ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach.

„Na základě toho, že se sjednotila agenda výplaty nepojistných dávek na úřady práce, máme mnohem lépe pod kontrolou dodržování všech předepsaných zákonných pravidel pro výplatu,“ doplnil Drábek.

Výdaje na dotace pro sociální služby by podle něj mohly zůstat ušetřeny škrtů. Ministerstvo už většinu letošních peněz rozdělilo. Ve druhém kole dotačního řízení zbývá už jen malá část celkové sumy.

Vydáno pod