Být v Číně politikem se vyplatí

Peking - Čínští poslanci patří k nejbohatším lidem v zemi. Podle společnosti Huran Report vlastní 75 nejbohatších z nich majetek ve výši 80 miliard dolarů. Ve srovnání s tím jsou američtí kongresmani vlastně chudí - disponují majetkem za sedm a půl miliardy dolarů.

V Národním lidovém kongresu, jediném státním orgánu Číny, pracují téměř 3 000 lidí. Jmění pouhých dvou procent z nich ale desetkrát převyšuje bohatství všech členů Kongresu Spojených států, soudců nejvyššího soudu a amerického prezidenta. „Národní lidový kongres se stává symbolem rostoucího čínského bohatství,“ komentovala situaci Jane Lanhee Leeová, reportérka Reuters. 

Soukromí podnikatelé získali od komunistické strany možnost stát se členy kongresu před zhruba deseti lety. Číslem jedna se stal Zung Čing-chou, jehož jmění se odhaduje na 12 miliard dolarů. Na druhém a třetím místě skončili Lu Kuang-čijo a Wu Ja-ťün. Každý z nich disponuje čtyřmi miliardami dolarů. 

Rozdíly mohou ohrozit sociální stabilitu Číny

„Rozdíl mezi Čínou a Spojenými státy je ten, že mnoho bohatých lidí v Číně nezbohatlo na inovacích, ale peníze vydělali na síti nebo podplácením vládních úředníků. Takto vydělané peníze mohou ostatní hodně naštvat a nakonec i ohrozit sociální stabilitu Číny,“ myslí si Gary Liou z výzkumného centra CEIBS. 

Průměrný příjem na jednoho obyvatele se dostal na pět a půl tisíce dolarů za rok, což je pětkrát více než před deseti lety. Statistiky ale vylepšují bohatí. Ve skutečnosti je život v provinciích pořád stejný. Lidé se potýkají s vysokou inflací, drahým bydlením a zhoršujícím se životním prostředím.

Reportáž Lucie Edrové (zdroj: ČT24)