Dřevaři předložili ministerstvu svůj návrh nové koncepce Lesů ČR

Praha - Svaz zaměstnavatelů dřevozpracujícího průmyslu dnes předložil ministerstvu zemědělství návrh nové koncepce využívání státních lesů. Chtějí nový způsob zadávání zakázek a obchodu se dřevem. Firmám ze svazu vadí, že státní Lesy České republiky se údajně místo péče o svěřený majetek čím dál více starají jen o zisk.

František Černý, viceprezident dřevařského svazu

„V tomto okamžiku máme v České republice nedostatek dřeva a je nejdražší v Evropě. Je to tím, jak se přistupuje k vyhlašování zakázek Lesů ČR a jak se s vytěženým dřevem nakládá.“

Dřevařům vadí, že hlavním kritériem při vyhlašování tendrů Lesů ČR je cena. Soutěžitelé podle Černého potom podávají nabídky i pod výrobními náklady. „Po vytěžení ale cena dřeva vyskočí do takové výše, že je pro zpracovatele neakceptovatelná,“ poznamenal.

Dřevaři volají po aukcích dřeva nastojato

Svaz dřevařů ministerstvu zemědělství navrhuje, aby změnilo obchodní model Lesů ČR. Chce přesunout větší část obchodu s ještě stojícími stromy do prodeje prostřednictvím aukcí. Aukce by ale nepořádal státní podnik, jejich organizaci by Lesy ČR přesunuly na soukromé subjekty. Nezávislost a odbornost celého procesu má kontrolovat například nově zřízená Lesnicko dřevařská obchodní komora. Aukční firmy by dražily dřevo podle aktuální poptávky na trhu.

Rozhovor s Robertem Babukou (zdroj: ČT24)

Systém, který dřevaři navrhují, by se podle nich řídil čistě poptávkou. „Nikdo do toho nemůže spekulativně zasáhnout, není tam žádná prodleva v cenách, odpadá indexace, všechno je to o nabídce a poptávce,“ podotkl člen představenstva svazu Robert Babuka.

Vedle aukčního režimu by fungoval ještě zákonem regulovaný koncesní režim. V něm by působily lesnické firmy, které splní příslušná kvalifikační kritéria. Vedle samotné těžby budou zajišťovat také například zalesňování, ochranu, hnojení nebo prořezávky lesů.

Lesy rozdaly zakázky v obřím tendru

Státní podnik Lesy ČR v únoru podepsal poslední z 94 smluv z mnohamiliardového tendru na těžbu a lesní práce. Z 94 jednotek nejvíce smluv podepsala společnost Less & Forest. Zbývajících 23 částí zakázky Lesy ČR zrušily a podnik na ně chystá nový tendr tak, aby na nich vítězové mohli začít pracovat od začátku července. Lesům ČR patří polovina lesů v zemi, obří tendr podnik rozdělil na 117 jednotek.

Robert Babuka, člen představenstva svazu

„Systémem veřejných zakázek Státního podniku Lesy ČR nevznikají hodnoty, vzniká pouze zisk.“

Obří tendr podnik vyhlásil loni v dubnu. Předpokládal, že smlouvy začne uzavírat v listopadu. Smlouvy ale Lesy ČR začaly podepisovat až v období Vánoc, důvodem bylo mimo jiné zkoumání tendru Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže, zda by výsledkem nemohl být vznik monopolního postavení některého z účastníků tendru.