Bendl: Musí se zveřejňovat jména těch, kteří prodávají nekvalitní potraviny

Praha – V Česku prý není tolik nekvalitních produktů, potravinám by se tu mělo více věřit. Neodpovídá-li jejich kvalita nastavenému standardu, pak se musí dané výrobky z trhu odstranit. Alespoň tak to tvrdí ministr zemědělství Petr Bendl, který byl hostem Hyde Parku ČT24. Stav potravin by měly podle jeho slov hlídat příslušné orgány. Ty v loňském roce prý provedly asi 70 tisíc kontrol. Bendl je proto přesvědčen o tom, že se český stát současné situaci v potravinovém průmyslu věnuje, zkoumá jeho rizikové oblasti a snaží se je řešit.

I tak ale zprávy o nekvalitních potravinách v poslední době přibývají. Nejde jen o špatnou kvalitu výrobků, ale také třeba o to, jak se jídlo označuje. Tedy o to, odkud pochází nebo jak dlouho vydrží. „Zakázali jsme dovoz nelegálních vajec z Polska. To jsou vejce, která produkuje drůbež žijící v neupravených a pro její život nevhodných klecích. Tyto klece měly být v členských státech EU upraveny do konce loňského roku. Neučinili tak, proto jsme sem ta vejce nepustili. Znamenalo by to totiž likvidaci českého drůbežářství,“ vysvětlil ministr zemědělství Bendl.

Hyde Park ČT24 s Petrem Bendlem
Zdroj: ČT24

Dozorové orgány musí dle jeho slov jednat rychle a lidé by měli být informováni o těch, kteří se na trhu potravin dopustili chyb. I zvedání pokut ale ministr považuje za relevantní téma pro budoucí jednání.

„Ukazuje se, že výše pokut není tak vlivná na chování prodejců jako jejich zveřejňování. V okamžiku, kdy dostane informaci o nekvalitě potravin zákazník, je to zpravidla větší trest než finanční pokuty. Platí také fakt, že dáme-li dozorovým orgánům velký rozptyl udávání pokut, musíme tam hlídat i korupční faktor. Není to proto jednoduchá otázka.“

Bendl chce doběhnout Západ co možná nejrychleji

Ministr Bendl chce prý udělat maximum pro to, aby čeští zemědělci měli stejné podmínky jako ti na západ od nás. Také by je prý neměla trápit byrokracie v takovém množství, v jakém je trápí nyní. „Co se týká finančního rámce, tam vedeme společné debaty v Evropě, abychom české zemědělství nevystavili likvidačním podmínkám. Chceme se dorovnávat západnímu světu co možná nejrychlejším tempem,“ podotkl.

Chování obchodních řetězců v případě zdražování potravin považuje Bendl za zneužití atmosféry, která zde v posledních dnech panuje. Potvrdil proto, že se s nimi chystá jednat a situaci řešit. Zdůrazňuje ale, že na každém jednotlivci je, které potraviny si v obchodě rozhodne koupit a které ne. „Vejce nestojí všude obávaných sedm korun, někde jsou i za čtyři,“ dodal.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod