Odboráři Škody Auto chtějí víc peněz, neváhají stávkovat

Mladá Boleslav - Ve Škodovce stále nenašli společnou řeč odboráři s vedením firmy. I přes konání již osmého kola vyjednávání nedošlo k dohodě o zvýšení platů zaměstnanců. Návrh zavést platbu 5000 korun k variabilnímu bonusu na dohodnutou dobu je dle odborářů nedostatečný. Pracovníci chtějí motivační podíl na redordním výsledku firmy, jinak hrozí stávkou.

Podíl na rekordním výsledku je lákavý

Škoda Auto prodala v roce 2011 rekordních 879 200 aut. Meziročně prodej zvýšila o 15 procent. Do roku 2018 chce zvednout roční prodej na 1,5 milionu aut.

Šéf odborářů Jaroslav Povšík

„Odbory Kovo požádaly, aby zaměstnanci obdrželi skutečně motivační podíl na rekordním výsledku zaměstnavatele. Nedojde-li k dohodě, zahájí akce na podporu svých požadavků, jsou připraveny na jednání před zprostředkovatelem i na následné kroky obou stran - stávku nebo výluku.“

5 000 Kč k variabilnímu bonusu je málo, vyšší flexikonto a přesčasy nestačí

Zaměstnavatel na základě požadavku odborů navrhl zavést platbu ve výši 5 000 korun k variabilnímu bonusu na dohodnutou dobu jako zvýšení jistoty pro zaměstnance. Znamenalo by to reálný růst mezd u zaměstnanců všech kategorií. Odbory ale podle Povšíka údajně výpočtem prokázaly, že by šlo jen o minimální reálný růst, a považují ho za nedostatečný.

Odboráři odmítli i zvýšení limitu pro flexikonto na 1. čtvrtletí a dohodu o organizování dobrovolné přesčasové směny ve výrobě z 30. na 31. března 2012. Další kolo vyjednávání se uskuteční ve čtvrtek.

Škoda Auto
Zdroj: ČT24/Škoda Auto

Požadavky odborářů

Podle posledního známého návrhu zástupců firmy by se platový tarif zvýšil o 3,5 procenta, osobní ohodnocení o 0,5 procenta a penzijní připojištění na 750 korun.

Aktuální kolektivní smlouva je platná do konce března. Na jejím základě se zaměstnancům od loňského dubna zvýšily tarifní mzdy i osobní ohodnocení o čtyři procenta a vzrostly také jednorázové platby. Průměrná mzda v automobilce Škoda byla v roce 2010 podle odborářů 32 000 Kč.