Británie uvažuje o stoletých dluhopisech, zájem může být slabý

Londýn - Britská vláda uvažuje o vydávání mimořádně dlouhodobých dluhopisů, jejichž splatnost by mohla činit sto i více let. Doufá, že tak zemi na dlouhou dobu zajistí nízké úrokové náklady. Přílišný zájem o nakupování dluhopisů se ale neočekává. Informaci podal internetový server BBC.

Britský ministr financí George Osborne podle BBC příští týden při prezentaci návrhu státního rozpočtu oznámí, že prozkoumá možnost vytvoření mimořádně dlouhodobých dluhopisů. Ty by dokonce nemusely mít stanovenu žádnou dobu splatnosti, takže by pak byly v podstatě věčné. Jejich majitel by v takovémto případě dostával pouze úroky a neměl by právo na splacení jejich nominální hodnoty.

Vláda by si pomocí dluhopisů se splatností sto i více let na dlouhou dobu zajistila zachování současných rekordně nízkých úrokových sazeb. Penzijní fondy nicméně naznačily, že poptávka po takovýchto dluhopisech by mohla být slabá.

„Stoleté dluhopisy by byly pro většinu penzijních fondů příliš dlouhodobé. Nemyslíme si, že by je mnoho fondů kupovalo,“ tvrdí ředitelka britského Národního svazu penzijních fondů Joanne Segarsová.