Maďarsko nechce přijít o dotace, osnuje plány na snížení deficitu

Budapešť - Maďarsko dnes slíbilo, že příští měsíc nastíní své plány na snížení rozpočtového deficitu. Chce tak zvrátit rozhodnutí Evropské unie zmrazit zemi 495 milionů eur (v přepočtu asi 12 miliard korun) z kohezního fondu. O zmrazení prostředků rozhodli v úterý ministři financí EU. Důvodem bezprecedentního kroku je skutečnost, že Budapešť podle nich dostatečně nebojuje proti nadměrným rozpočtovým deficitům.

„Maďarsko v polovině dubna odpoví na otázky související s dosažením cíle pro rozpočtový schodek,“ informoval státní tajemník maďarského ministerstva hospodářství Zoltán Cséfalvay. Dodal, že pokud vláda uskuteční všechna plánovaná opatření, mohlo by to zajistit splnění rozpočtového cíle. V letošním roce podle něj budou zapotřebí úspory v rozsahu 130 až 140 miliard forintů (zhruba 11 až 12 miliard Kč).

Tibor Navracsics, místopředseda maďarské vlády:

„Chceme, aby nám Mezinárodní měnový fond, Evropská unie a Evropská centrální banka začaly opět věřit. Jen tak budeme moci opět nastartovat diskuze, což je nutná podmínka pro to, abychom naši situaci konečně vyřešili.“

V podobnou reakci Brusel doufal. „Pokud země přijme rozhodné a efektivní akce podle nového doporučení Ecofinu, budou finance uvolněny dřív, než to Maďarsko pocítí,“ vzkázal již včera Maďarsku eurokomisař Olli Rehn.

Maďaři mají o peníze z kohezního fondu přijít od příštího roku. Pokud však přesvědčí partnery v EU, že situaci prokazatelně řeší, pak může být toto rozhodnutí zrušeno. Je to vůbec poprvé, kdy se unie rozhodla tímto způsobem potrestat nějaký členský stát kvůli laxní rozpočtové politice. Souvisí to ale se zpřísněním rozpočtové disciplíny, k níž se unie zavázala v reakci na současnou dluhovou krizi.

Schodky nad povolenou tříprocentní úrovní má nyní většina zemí EU včetně Česka. Brusel kvůli tomu s nimi vede jednání pro porušení pravidel. Už v lednu komise uvedla, že kromě Maďarska mají aktuálně se schodky a plánovaným harmonogramem pro jejich korekci problémy i Belgie, Malta, Kypr a Polsko. Jenže u nich, na rozdíl od Maďarska, Brusel viděl snahu se situací něco dělat, takže k trestu nepřistoupil.

Maďarsko v dubnu představí plány na snížení deficitu (zdroj: ČT24)