Už i psi mají své pisoáry

Praha – Pomáhají udržet čistotu ve městech nebo ochránit soukromý majetek před agresivní močí psů - řeč je o psích pisoárech. Tuto zdánlivě bláznivou novinku, o které zpočátku pochybovali i sami její autoři, představila v rubrice Malý byznys Ekonomika+. Je totiž další originální inovací z dílny českých podnikatelů. Uplatnění ale zatím našla spíše v zahraničí.

Samotná myšlenka vyrobit pisoár pro psy vznikla asi před rokem. „Tím, že jsem pejskař, tak zejména na procházkách vidím, co dělají ostatní pejskaři, kde nechají svého psa vyvenčit. Inspirovalo mě to k tomu, aby vzniklo místo, kde může pes potřebu vykonat,“ říká František Tomeček, jeden z autorů nápadu a spolumajitel společnosti DOG production, která netradiční pisoáry vyrábí. „Má to chránit majetek nás všech, ať už jsou to pouliční lampy, keře, okrasné stromy, fasády, disky kol, auta nebo pískoviště,“ dodává.

S kolegy se nápadu nejdříve sami smáli, pak si ale přímo v Rakousku na veterinární klinice otestovali, že funguje. Na vymezeném prostoru soupeřil psí pisoár se stromy a keři. Psi si k němu našli cestu v 73 procentech případů. Z myšlenky se tak zrodilo podnikání.

  • Psí pisoáry v dřevěném provedení zdroj: ČT24
  • Dřevěný psí pisoár zdroj: ČT24

Většina odbytu zatím míří do zahraničí

Základním typem je plastový psí pisoár válcovitého či kuželovitého tvaru, který je dutý a uvnitř je záchytná nádržka. Po obvodu jsou díry, kterými moč do nádržky odtéká. Důležité je, aby pisoár udržel pachovou stopu, která psy přitahuje. „Právě ten psí pud přečůrat jeden druhého vede k tomu, že se jeden pejsek vyčůrá na fasádu a dalších deset, kteří jdou okolo, to udělají také,“ upozorňuje Šárka Fialová, spolumajitelka firmy.

Zájem o psí pisoáry prudce roste – zatímco v srpnu loňského roku prodala firma 5 kusů, v prosinci to bylo už 345 kusů. Za celý rok 2011 se prodalo 750 pisoárů. Podle Františka Tomečka směřuje zhruba šedesát procent odbytu do zahraničí, konkrétně do Rakouska, Německa a na Slovensko.

Podle Šárky Fialové je nejvíc zájemců mezi lidmi, kteří nechtějí, aby jim kolemjdoucí psi svou močí poškozovali venkovní zdi domů či okrasnou zeleň, a doteď neměli žádné účinné prostředky, jak tomu zabránit.

  • Betonový psí pisoár zdroj: ČT24
  • Betonový psí pisoár instalovaný na ulici zdroj: ČT24

Pisoáry by mohly využít i obce

Psí pisoáry, zejména betonové, ale mohou využít i města a obce. První takový už je instalován v brněnské části Líšeň. Šárka Fialová ale přiznává, že obecní samosprávy se na něj dívají skepticky. „Mají negativní zkušenosti s pejskaři a jejich osobní chutí toho pejska vychovávat. Říkají, že je stojí strašně moc práce, aby naučili vůbec toho pejskaře uklidit exkrement.“ Představa, že chovatelé psů budou venčit pejska k pisoáru, je tak podle samospráv naprosto lichá.

Paní Fialová ale v úspěch psích pisoárů věří: „My tvrdíme, že někdo musí začít. Jsme trochu vizionáři a víme, že je to víc o výchově lidí než jenom o dodání toho produktu městům.“

Ekonomika + (zdroj: ČT24)