Zynga nabízí akcie, část investorů se jich asi zbavuje

San Francisco/New York - Americká společnost Zynga, která vyvíjí on-line hry, bude v sekundární nabídce prodávat akcie až za 400 milionů dolarů (asi 7,5 miliardy korun). Firma to uvedla v dokumentech pro americkou komisi pro cenné papíry (SEC). První investoři se tak budou moci svých podílů hned zbavit. Manažery emise jsou investiční banky Morgan Stanley a Goldman Sachs.

Zynga nebude u některých investorů trvat ani na opatření, které vyžaduje, že investoři musejí po nákupu akcií z primární emise nějaký čas počkat, než se akcií zbaví. Toto období zpravidla trvá šest měsíců. Podnik umístil akcie na burze teprve v prosinci a přechodné období, během kterého je prodej akcií omezen, končí 28. května.

Smyslem přechodného období, kdy první velcí investoři akcie nesmějí prodat, je zabránit výraznému kolísání kurzu. Část investorů, kteří akcie zpravidla získají levněji, než jaká je pak jejich upisovací cena, by se zřejmě snažila akcie hned po primární nabídce prodat. Tím by měli i jistý zisk. Propadu kurzu se ale Zynga může pokusit zabránit i tím, že některým investorům umožní prodat akcie už teď.

Akcie Zyngy zhodnotily skoro o třetinu

Zynga v prosinci akcie v rámci primární nabídky (IPO) prodala za deset dolarů za kus. Akciím se zprvu příliš nedařilo a spadly až pod osm dolarů, od té doby ale spolu s celým trhem zpevňovaly. V současné době se pohybují nad 13 dolary, což od prosince znamená zhodnocení o více než 30 procent.

Primární emise akcií Zyngy loni patřila k nejsledovanějším. Firma si tak zajistila zhruba miliardu dolarů. V rámci sekundární nabídky, k níž se teď Zynga chystá, jsou na prodej akcie třídy A. Ty vlastní investoři, kteří si akcie koupili mezi prvními.