Unikl vám pořad BBC? Digitální obchod tu je pro vás

Londýn - Britská mediální společnost BBC připravuje digitální obchod ve stylu iTunes, ve kterém si bude možné přes internet nakoupit odvysílané pořady BBC. Dnes o tom informoval generální ředitel veřejnoprávní stanice Mark Thompson. Projekt má být konkurencí pro iTunes firmy Apple i pro vydavatele DVD.

Projekt označovaný Barcelona navazuje na populární službu iPlayer, která lidem umožňuje přehrát si na webové stránce BBC všechny televizní pořady vysílané za posledních sedm dní. V digitálním obchodě Barcelona by si diváci mohli stáhnout digitální kopii každého pořadu za „relativně skromný poplatek“, uvedl Thompson. Kdy by měl být digitální obchod BBC otevřen, zatím ovšem není známo.  

Podle Thompsona by služba byla „digitálním ekvivalentem“ nákupu oblíbeného programu na DVD. „Po sedmi dnech velká část toho, co BBC odvysílá, už nikdy nikdo neslyší a nevidí,“ zdůvodnil zavedení digitálního obchodu šéf BBC. „Naší ambicí je, aby každý, kdo platí licenční poplatek, měl na tomto základě přístup ke všem našim programům a postupně si mohl stahovat stále více pořadů z našeho archivu,“ dodal Thompson.  

Služba iPlayer je již dnes v Británii mimořádně populární a Barcelona by mohla být konkurencí pro iTunes firmy Apple i pro vydavatele DVD. Thompson ujistil, že nová služba by nebyla exkluzivním digitálním prodejcem pořadů BBC, které by mohly jako nyní prodávat i další servery či vydavatelství.