Pegasu Nonwovens klesl loni čistý zisk o třetinu

Praha - Kurzové rozdíly a vyšší daň z příjmů loni snížily výrobci netkaných textilií Pegas Nonwovens čistý zisk o třetinu na 14 milionů eur (345 milionů korun). Celoroční tržby firmě vzrostly o téměř 12 procent na 165,8 milionu eur. V samotném čtvrtém čtvrtletí podnik vykázal ztrátu 2,3 milionu eur proti čistému zisku 3,4 milionu v posledním čtvrtletí 2010.

Podle Pegasu stojí za zvýšením tržeb růst cen polymerů a nová linka, kterou Pegas uvedl do provozu v loňském třetím čtvrtletí. V samotném čtvrtém čtvrtletí konsolidované výnosy meziročně vzrostly o 1,8 procenta na 39,6 milionu eur.

František Řezáč, generální ředitel Pegas Nonwovens

„Podařilo se nám naplnit celoroční výhled na úrovni ukazatele EBITDA, jejž jsme zveřejnili na počátku minulého roku, a to i přes zpomalení poptávky na evropském trhu netkaných textilií v posledním čtvrtletí roku a náklady spojené s projektem výstavby nového výrobního závodu v Egyptě.“ 

Hrubý provozní zisk EBITDA firmě za celý rok vzrostl o 2,4 procenta na 36,1 milionu eur. V samotném čtvrtém čtvrtletí stoupl o tři procenta na deset milionů eur. Letos chce společnost vyladit provoz nejnovější výrobní linky ve Znojmě a připravit si dobré předpoklady na spuštění první výrobní linky v Egyptě v roce 2013.

Pegas Nonwovens SA je holdingová společnost se sídlem v Lucembursku, netkané textilie na bázi polyethylenu a polypropylenu vyrábí ve Znojmě. Dodává je mimo jiné pro oblast hygieny, do průmyslu, stavebnictví a zemědělství, primárně jsou využívány pro výrobu dětských plenek a výrobků dámské hygieny. Firma zaměstnává více než 420 pracovníků. S jejími akciemi se obchoduje na burzách v Praze a ve Varšavě.