MMF posvětil řecký úvěr, pro S&P je země nadále platebně neschopná

Washington - Mezinárodní měnový fond dnes kývnul na půjčku pro Řecko v navrhované výši 28 miliard eur (686 miliard korun). Částka bude příspěvkem ke druhé mezinárodní pomoci předlužené zemi v celkové sumě 130 miliard eur. Fond uvedl, že Řecku neprodleně uvolní první splátku 1,65 miliardy eur. Rating Řecka zatím Mezinárodní ratingová agentura Standard &Poor's (S&P) ponechává v kategorii částečné platební neschopnosti SD (selective default), s jeho zvýšením vyčká, až země plně dokončí výměnu dluhopisů v soukromých rukou. Rating již vydaných nových dluhopisů se ale zlepšil na CCC.

Do Řecka budou peníze putovat do roku 2014

Ve středu schválily novou pomoc Řecku země eurozóny. Řecko bude moci za předpokladu plnění stanovených podmínek dostávat peníze do roku 2014. První záchranný úvěr v částce 110 miliard eur Atény čerpaly od jara 2010.

Zadlužení do 2014 má být 117 procent HDP

Schválení balíku pomoci předcházela dohoda Řecka se soukromými investory o výměně stávajících státních dluhopisů za nové, s nižší nominální hodnotou a delší dobou splatnosti. Zadlužení Řecka se má podle činitelů eurozóny díky výměně snížit do roku 2020 na 117 procent hrubého domácího produktu, tedy pod úroveň 120 procent HDP označenou Mezinárodním měnovým fondem za hranici udržitelnosti.

Řekové nadále v částečné platební neschopnosti

„Náš státní úvěrový rating Řecka zůstane na SD, dokud se nedokončí výměna dluhopisů řídících se zahraničním právem, což, jak předpokládáme, nastane do 11. dubna,“ uvádí agentura. S&P uvedla, že po dokončení celé transakce změní státní rating Řecka zřejmě na CCC. Méně opatrně se zachovala ratingová agentura Fitch, která už v úterý zlepšila úvěrové hodnocení Řecka na stupeň B- se stabilním výhledem.

S&P upozornila na to, že ekonomické vyhlídky Řecka jsou stále velmi nejisté a dluhová zátěž je i po restrukturalizaci dluhopisů stále velmi vysoká. Rovněž prý slábne politická shoda na ambiciózních, ale vysoce nepopulárních reformách, zčásti vzhledem k nadcházejícím volbám.

Vydáno pod