Najít práci v předdůchodovém věku je v Česku spíše z říše snů

Praha - Najít práci těsně před odchodem do penze nebo v důchodu, ač je to v zahraničí mnohdy běžná praxe, je v Česku zatím ve hvězdách. Firmy hledají zaměstnance spíše mezi mladými a navíc vysokoškolsky vzdělanými. Ministerstvo práce už ale uvažuje o možnosti daňových úlev pro firmy, které lidi staršího věku zaměstnají.

Průměrný důchod 10500 korun ne vždy stačí na všechny výdaje. Přibývá tak důchodců, kteří by si rádi přivydělali. Své místo na trhu práce ale nehledají snadno - ze tří milionů penzistů jich loni pracovalo jen 156 tisíc. „Obávám se, že zatím neděláme nic proto, aby se situace zlepšovala,“ říká Petr Skondrojanis, specialista na trh práce z LMC.

„Starší generace má jiné výhody, jedná se o velice zkušené pracovníky a jsou schopni řešit ty problémy, se kterými se ti mladí zatím jen seznamují,“ říká Ondřej Nývlt z ČSÚ. Na tyto argumenty zatím ale firmy příliš neslyší. Za pár desítek let přitom  budou mladí lidé nedostatkovým zbožím.

Vláda chystá změnu

Vláda bude uvažovat o jisté úlevě, například při odvodu do státní pokladny, pokud budou firmy zaměstnávat tyto lidi. „Vláda za poslední roky odstranila důchodcům hodně klacků pod nohama, ale stále jich zůstává dost,“ tvrdí Daniel Münich, ekonom CERGE-EI.

„Bude nutné předělat myšlení personalistů a vlastníků firem tak, aby uměli pracovat s lidmi, kteří mají zkušenosti, ale nestačí udělat 1000 výrobků za den jako mladý člověk, ale udělají jich třeba jen 850, ale udělají je kvalitně a tím pádem podíl reklamací bude daleko menší,“ říká Luboš Rejchrt, ředitel Grafton Recruitment.

Do důchodu dřív, letní a zimní dovolená a na nákup luxusním autem

Třeba ve Skandinávii a Německu, pro které je typická vyšší hranice odchodu do penze, své důchodce na trhu práce uplatnit dokážou. Navíc v praxi většina z nich do důchodu odchází dřív, než jim zákon určuje. A navíc si často ve srovnání s českým seniorem žijí nad poměry.

Zatímco třeba německý důchodce si může dovolit i několik zahraničních dovolených za rok a pro nákupy vyráží svým luxusním vozem, ten český dovolenou často úplně vynechá a pro nákupy do supermarketu jezdí tramvají nebo autobusem.