Geithner: Ekonomika USA opět roste, stále však potřebuje pomoc

New York - Americká ekonomika opět roste, ale stále čelí mnoha výzvám, které vyžadují opatření k tvorbě nových pracovních míst a na podporu expanze. Uvedl to americký ministr financí Timothy Geithner s tím, že už nyní je výkonnější než před finanční krizí z let 2007 až 2009.

I když se americká ekonomika už vzpamatovává z otřesů, stále podle Geithnera zůstává velmi křehká. „To je důvod, proč je tak důležité, aby politici nadále usilovali o rychlejší růst ekonomiky v krátkodobém výhledu, a ne aby předčasně přešli k fiskální zdrženlivosti,“ upozornil Geithner v projevu v Ekonomickém klubu v New Yorku. Přísná úsporná opatření by nyní podle něj měla velmi negativní dopad.

Za velkou překážku pro ekonomický růst označil Geithner hlavně ceny ropy, kvůli kterým musí spotřebitelé platit mnohem více za pohonné hmoty. V tomto případě však neexistuje rychlé a snadné řešení problému.

Jan Bureš, ekonom Poštovní spořitelny

„Zdá se, že především na trhu práce začíná být skutečně veseleji. Trochu znepokojující je ale propad nových objednávek (v New Yorku dva měsíce v řadě) a růst placených cen (především v New Yorku). To zatím sice rozhodně není konec světa, pokud ale nezrychlí Asie a eurozóna bude stagnovat, může americký optimismus brzo narážet na své mantinely.“

Geithner volá po reformě firemních daní

Geithner rovněž poznamenal, že výzkumy ukazují, že oživení po finančních krizích bývají většinou „více váhající a nevyvážená“ a bude trvat několik let, než se podaří napravit škody způsobené tou poslední. Vláda se však současně s tím musí začít připravovat na budoucnost, ve níž rozvíjející se země, jako jsou Mexiko, Čína a Brazílie, budou lépe konkurenceschopné, což zvýší tlak na pracovní místa v USA. Jednou z cest, jak vyjít z tohoto problému, je reforma firemních daní, v rámci které je třeba povzbudit firmy, aby se snažily udržet pracovní místa v USA a nepřeváděly výrobu do zahraničí.

Geithner ocenil kroky EU proti dluhové krizi

Geithner rovněž kladně ohodnotil poslední kroky Evropské centrální banky, v rámci kterých poskytla více peněz na trh, a akce nových vlád Itálie a Španělska. Podle něj výrazně uklidnily napětí na finančních trzích, a omezily tak riziko poklesu globální ekonomiky.

Vývoj HDP v USA
Zdroj: ČT24/U.S. Bureau of Economic Analysis

Ekonomika Spojených států v posledním čtvrtletí loňského roku překvapila rychlým růstem. Polepšila si o 3 procenta. Vrásky americkým politikům i ekonomům ovšem stále přidělává zejména vysoká nezaměstnanost. Ta se sice už od ledna drží na nejnižší úrovni za poslední tři roky, stále je ale mnohem vyšší, než byli Američané zvyklí v předkrizových dobách.