Bankéři Goldman Sachs možná budou muset uvádět, jaké drží akcie

New York - Americká investiční banka Goldman Sachs Group začala zkoumat pravidla pro zamezení střetu zájmů. Ke zpřísnění pravidel má přispět opatření, že bankéři budou muset klienty seznámit s tím, jaké drží na svých soukromých účtech akcie. Informuje o tom server ekonomického listu The Wall Street Journal (WSJ). Goldman Sachs v současnosti čelí skandálu, že údajně klade vlastní zájmy nad zájmy klientů.

O zpřísnění pravidel začala banka uvažovat v reakci na kritiku, že energetické společnosti El Paso radila s plánovaným prodejem majetku jiné americké firmě Kinder Morgan. Přitom se ale ukázalo, že banka sama drží ve společnosti Kinder Morgan podíl za několik miliard dolarů a její bankéř Stephen Daniel, který sleduje právě energetiku, měl na osobním účtu akcie této firmy za 340 000 dolarů (asi 6,4 milionu korun).

Obdobně chtějí jednat i další investiční instituce

Podle informovaných zdrojů WSJ uvažují o podobném zpřísnění pravidel také investiční divize jiných bank, včetně těch nejvýznamnějších, jako je Barclyas, Bank of America nebo Citigroup. Goldman se nechtěl ke zprávě listu vyjadřovat.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Ředitel konkurenční banky Morgan Stanley James Gorman řekl, že jeho ústav čelí střetu zájmů denně a řeší je podle závažnosti. „Čím je ten střet zájmů zřetelnější, tím více se mu pak věnujeme.“ Pokud Morgan Stanley drží podíl ve firmě, které poskytuje investiční poradenství, pak prý zajistí, aby s tím byly všechny strany předem důkladně seznámeny.

V posledních dnech čelí Goldman Sachs nepříjemné kritice, která přišla z jeho vlastních řad. Manažer Greg Smith, který pracoval v divizi derivátů v londýnské součásti Goldman Sachs, ve středečním vydání listu The New York Times psal o údajně neetickém jednání banky směrem ke klientům. Firemní kultura banky je podle něj otřesná a manažeři se běžně baví o tom, jak klienta doběhnout a zajistit, že jeho investice vydělá především bance.