Tunisko doplácí na loňské nepokoje - jezdí málo turistů

Tunis - Loňské nepokoje v Tunisku v rámci tzv. arabského jara, kdy lidé svrhli tehdejší vládu, mají svou negativní dohru. Tunisko totiž sčítá své ekonomické ztráty. Největší dopad měla rozrušená situace v zemi především na příjmy z turismu, jenž představují výrazný příjem pro státní kasu. Kvůli povstátní tak přišlo téměř o polovinu příjmu z cestovního ruchu, zastavil se ekonomický růst země a nezaměstnanost se zvyšuje.

Demonstrace odlákaly turisty jinam. Tunisku tak na konci ledna minulého roku zbyly jen prázdné pláže, hotely a bary. Ani letos to ale nevypadá lépe. „Turisté, kteří se do země každý rok vraceli, už teď nejezdí. Turismus zažívá těžkou dobu,“ tvrdí pracovnice tamější cestovní kanceláře.

Mohamed Essayem, odborník na cestovní ruch:

„Podle naší zprávy se počet návštěvníků snížil o 45 procent. Doufáme, že letošní rok pokryje tyto ztráty z loňska a situace se příští sezónu zlepší.“

Málo turistů - málo práce

Zhoršená situace se však netýká pouze cestovního ruchu. Ze země odešly zahraniční firmy a některé místní továrny zkrachovaly. Počet nezaměstnaných lidí za poslední rok stoupl na dvojnásobek. Tuniské úřady práce v březnu 2010 evidovaly 120 tisíc lidí bez práce. O rok později už bylo zaregistrováno 260 tisíc.

Vůbec největší strach mají čerství absolventi. Nezaměstnanost mladých lidí s vysokoškolským vzdělání se totiž přibližuje 50 procentům. Tunisané se začínají bát budoucnosti. Podle tamního úřadu práce má být ještě hůř. Každý den přijde tisíc nových žádostí o zaměstnání. Navíc o něj mají přicházet i ti, kteří pracují sezónně nebo příležitostně.

Do Tuniska jezdí málo turistů (zdroj: ČT24)