Chovatelé neplatí za psy daně, stát tak přichází o tisíce

Praha – Stát přichází na daních o tisíce korun kvůli nezdaněným psím chovům. Právě na prodej psů se tak nově zaměřily finanční úřady. Odhaduje se, že v rozvětveném byznysu se točí miliony korun ročně. Velká část chovatelů ovšem nemá ani živnostenský list a často ani neví, že ho mít má.

Prodej a chov štěňat různých ras a velikostí bývá často nezdaněný. A to se státu, který teď v krizi hledá zdroje, kde může, vůbec nelíbí. „Chovatelství je jednou z oblastí, kterou se intenzivně zabýváme, protože tam dochází k daňovým únikům a samozřejmě jsme to řešili i s odbornými spolky,“ uvedla Jaroslava Musilová z Generálního ředitelství daňové správy.

Platit daně by podle úřadů měl za prodej nejen psů, ale i dalších domácích zvířat každý, kdo si vydělá víc než dvacet tisíc korun ročně. Stejně jako ten, kdo se prodejem živí jako podnikatel. Jenže mnoho chovatelů živnost nemá, přestože psy prodává pravidelně. „Nepanuje úplně jednotný názor, jak to má být. Určit přesně pravidlo není asi v možnostech kynologické organizace,“ dodala mluvčí Českomoravské kynologické unie Vladimíra Tichá.

Cena vzácných plemen se šplhá i přes deset tisíc

Každoročně se v českých chovných stanicích narodí kolem čtyřiceti tisíc psů. Průměrná cena je mezi dvěma a pěti tisíci korunami. Štěňata vzácných plemen ale můžou stát i od deseti tisíc výš. Chovatelů, kteří prodávají štěňata tzv. načerno, jsou v Česku tisíce.  Přesná čísla ale finanční úřady ani kynologické společnosti neznají. „Většina psů je bohužel tvořena především psy bez průkazu původu, tudíž většinou bohužel bez odvodu daní a bez živnostenského listu,“ potvrdila majitelka chovatelské stanice Zuzana Veselá.

Zmatek je podle kynologické unie i mezi těmi chovateli, kteří zákony nechtějí obcházet. Často nemají jasno, jestli si musí živnost zařizovat. „Pokud se tím ovšem zaobírá profesionálněji, tak by si měl zažádat o vydání živnostenského oprávnění,“ míní mluvčí živnostenského úřadu Prahy 10 Jan Charvát.

Daňoví úředníci se proto obrátili na hlavní kynologickou unii a chtějí znát přesný počet chovatelů. Jenže takový neexistuje. Tisíce chovatelů totiž fungují mimo jakékoliv organizace. Na evropském žebříčku prodaných štěňat je přitom Česko na čtvrtém místě hned za severskými státy.

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod