Aukce dluhopisů EFSF se povedla, poptávka byla trojnásobná

Londýn - Evropský záchranný fond se rozhodl využít klidnější situace na trzích a uspořádal ambiciózní aukci dvacetiletých dluhopisů. Fond dosud nabídl obligace nejvíc s desetiletou splatností, které se prodávají snadněji. Aukce se povedla, fond, který půjčuje zadluženým státům eurozóny, vydal dluhopisy za půldruhé miliardy eur. Poptávka byla dokonce trojnásobná.

Výše uvedené banky už dnes ráno podle agentury Reuters zprostředkovaly schůzku mezi zástupci fondu a potenciálními investory. Na ní se mělo ukázat, jak investoři nabídku vnímají a jaký bude o dluhopisy zájem. Až dosud EFSF nevydal obligace s delší splatností než deset let.

„Dnes je opravdu ten ideální čas pro prodej evropských dluhopisů, protože ty podmínky dobré na finančních trzích nebudou panovat věčně. Já se domnívám, že je otázkou několika měsíců, kdy začnou úrokové sazby zase stoupat a kdy bude zapotřebí například to, aby Evropská centrální banka přišla s dalším tendrem. Momentálně to vypadá tak, že úrokové sazby jsou velice nízké a kdy jindy než dnes si začít půjčovat,“ říká Jaroslav Brychta, analytik X-Trade Brokers.

Záchranný fond EFSF byl založen v květnu 2010 v reakci na potíže Řecka. Tomu ještě pomáhali ostatní členové Evropské unie a Mezinárodní měnový fond. Po této zkušenosti vznikl fond EFSF, který byl původně zamýšlen na tři roky, tedy do roku 2013. Nástupcem EFSF má být Evropský stabilizační mechanismus (ESM), který by fungoval jako stálý záchranný fond. Vzhledem k potížím v eurozóně se lídři členských zemí rozhodli fond ESM zprovoznit o rok dříve.

Řecko
Zdroj: ČT24/Facebook Visit Greece

Fond EFSF už pomohl financovat záchranu Irska a Portugalska. Lídři EU předpokládají, že se oba fondy spojí do jednoho, a vytvoří tak mohutný finanční polštář, který by byl v případě finančních potíží některé členské země schopen zabránit podobné finanční krizi, do které se eurozóna dostala kvůli problémům v Řecku.

Rozhovor s Jaroslavem Brychtou (zdroj: ČT24)
Vydáno pod