V Praze protestovaly stovky lidí, protest odborů bude 21. dubna

Praha - Odbory se postavily do čela odporu proti vládě Petra Nečase. Chtějí sjednotit všechna občanská sdružení, která v uplynulém týdnu protestovala proti kabinetu, a na sobotu 21. dubna chystají velkou demonstraci v Praze. Pokud vláda nestáhne svůj plán zvýšit DPH a zpomalit růst penzí, připouští odbory i stávku. Odpoledne protestovalo v Praze na Klárově cca 600 lidí, v čele s předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou. Jeho strana protesty odborů plně podporuje a zítra bude usilovat o vyslovení nedůvěry vládě.

Několik set lidí protestovalo proti vládním škrtům v Praze na Klárově. Šlo o akci několika iniciativ a sdružení - ProAlt, Ne základnám a Alternativa zdola. Krátce po zahájení demonstrace na místo dorazil přes Mánesův most i průvod vedený Bohuslavem Sobotkou. Počet přítomných to zhruba zdvojnásobilo, podle odhadu jednoho z policistů jich tak bylo celkem kolem 600. Protestní shromáždění podporují i odbory a komunisté.

„Pokud se nám nepodaří svrhnout Nečasovu vládu zítra na večerním hlasování Poslanecké sněmovny, podpoří ČSSD protest, který organizují odbory. Občané mají právo protestovat proti reformám, které vedou naši zemi k hospodářskému úpadku. Podporujeme jak dnešní demonstraci, tak i vyzveme naše členy a sympatizanty, aby se 21. dubna zúčastnili demonstrace na Václavském náměstí,“ řekl Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD. 

Jaroslav Zavadil, předseda ČMKOS:

„Vláda ČR ztratila důvěru veřejnosti. Přehlíží všechna vystoupení odborů, občanských iniciativ i odborníků a bagatelizuje je. ČMKOS vyhodnotila současnou situaci jako dále neúnosnou a vyzývá vládu k zastavení reforem či k demisi.“

ČMKOS se chce postavit do čela všech iniciativ, které protestují proti vládním reformám. Jedná se například o organizace jako je ProAlt či Holešovská výzva, která minulý týden do ulic velkých českých měst dostala tisíce lidí. Se zástupci občanských iniciativ budou odbory jednat o společné akci. „Pokud na to vláda nechce slyšet, musí sklidit to, co zasela,“ prohlásil Zavadil.

Rada ČMKOS dnes založila koordinační výbor, jehož úkolem bude kontaktovat všechny instituce a sjednotit je k jednotnému postupu do budoucna. Vše má završit protestní akce v sobotu 21. dubna 2012 v Praze. Protestu se mají zúčastnit všechny svazy ČMKOS. Bližší informace o průběhu chystané akce zatím Zavadil neuvedl, nevyloučil však možnost stávek. 

Odboráři kritizují chystané vládní škrty, zvyšování DPH a částečné zmrazení důchodů. „Reformy jsou nutné, ale ne tak, jak je provádí tato vláda,“ myslí si Zavadil. Vládní koalice vyjednává o opatřeních, jimiž by letos dokázala ušetřit 23,6 miliardy korun, v příštím roce přes 42 miliard korun a v roce 2014 ještě dvakrát víc, aby se jí podařilo snižovat schodek státního rozpočtu, jak si naplánovala - z letos plánovaných 105 miliard korun až na 70 miliard v roce 2014.  

Svůj vlastní protest proti omezování zdravotní péče a hrozícímu rušení ambulancí a nemocnic už dříve, na 27. březen, do Prahy svolaly zdravotnické odbory a školské vyhlásily před pár dny stávkovou pohotovost. Vládní úspory by totiž podle nich každého zaměstnance ve školství připravily od dubna do konce letošního roku o 1 200 korun.  

Odbory: Vláda by měla hledat jiné zdroje příjmů

Odbory jsou přesvědčeny, že místo škrtů by měla Nečasova vláda stabilizovat schodek rozpočtu na současné výši, vzdát se současné podoby penzijní reformy, která odvede část peněz odváděných na důchody do soukromých penzijních fondů, a hledat jiné zdroje příjmů.

V nedělních Otázkách Václava Moravce přišel například ekonom ČMKOS Jakub Ungermann s tím, aby vláda navrhla povinné registrační pokladny. Jejich zavedení a zpřesnění by státní pokladně podle odborů přineslo až 15 miliard korun ročně. Ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 je ale proti.