Apple vyplatí dividendy, poprvé od roku 1995

San Francisco - Americká společnost Apple se rozhodla, že poprvé od roku 1995 vyplatí dividendy. Současně zahájí program zpětného odkupu svých akcií. Firma tak prostřednictvím dividend rozdělí mezi akcionáře během příštích tří let zhruba 45 miliard dolarů (837 miliard korun) z téměř 98 miliard dolarů hotovosti, kterou svými zisky po letech nahromadila.

Apple začne čtvrtletní dividendu 2,65 dolaru na akcii vyplácet od čtvrtého čtvrtletí fiskálního roku, který začíná v červenci. Roční dividendový výnos, což je poměr dividendy k ceně akcie, bude na základě dnešní tržní ceny činit podle agentur 1,8 procenta. To je mírně pod úrovní dalších technologických gigantů jako Microsoft s dividendovým výnosem 2,5 procenta nebo Hewlett-Packard s dvěma procenty, i pod průměrným dvouprocentním výnosem firem širšího burzovního indexu S&P 500.

Generální ředitel firmy Tim Cook ujistil investory, že Apple bude nadále silně investovat do výzkumu a vývoje, nových akvizic a maloobchodního prodeje a udrží si přes program rozdělování peněz akcionářům „válečnou pokladnu“ pro další strategické tahy: „Dnešní rozhodnutí nám žádné dveře neuzavírá. Prioritou firmy nadále zůstává inovace produktů,“ dodal. 

Nový iPad
Zdroj: JUSTIN LANE/ISIFA/EPA

O dividendách se spekuluje delší dobu

Zpětný odkup akcií začne v příštím fiskálním roce. Společnost v jeho rámci během tří let chce předat vlastníkům asi deset miliard dolarů. Výplata dividend bude stát Apple ročně asi deset miliard dolarů. To je výrazně méně, než kolik firma vytváří ročně na hotovosti, jejíž objem tak bude dál narůstat, i když pomalejším tempem. Za poslední fiskální rok Apple generoval hotovost 31 miliard dolarů.

„Myslím, že je to pro ně lákavá cesta. A dividenda udělá i druhou věc. Příláká nové akcionáře, kteří hledají akcie s výplatou dividend,“ prohlásil v únoru generální ředitel Equity Research Scott Sutherland poté, co nástupce Stevea Jobse Tim Cook naznačil možnost takové transakce.

Wall Street
Zdroj: ČT24

V minulém týdnu se akcie Applu přechodně vyšplhaly nad 600 dolarů, kde nikdy v minulosti nebyly. Tento růst rovněž souvisel s prodejem nového iPadu a mimořádným zájmem o něj. Později se jejich kurz vrátil asi na 585 dolarů, firma ale i tak zůstala zdaleka nejcennějším veřejně obchodovaným podnikem na světě.

Firemní akcie na zprávu o výplatě dividend reagovaly vzestupem o 1,7 procenta na 595,80 dolaru. Vrátily se tak těsně k 600 dolarům. Z této ceny vychází i zmíněný dividendový výnos.

Rozhovor s Ondřejem Jonášem (zdroj: ČT24)

Apple stopl výplatu dividend v roce 1996, když utrpěl čistou ztrátu 816 milionů dolarů. Po návratu Steva Jobse do čela společnost odmítala volání investorů po rozdělení části zisků. Od Jobsovy loňské smrti však management signalizoval, že tuto možnost zvažuje.

Výplata dividend otevírá akcie Applu širšímu spektru investičních fondů. Některé typy fondů nemohou kupovat akcie firem, které nevyplácejí dividendy. „Apple je překapitalizovaná společnost, takže je asi lepší, když předá hotovost do kapes akcionářů, než aby ji držela ve vlastní kapse,“ prohlásil šéf kodaňské firmy Strand Consulting John Strand.