Akciovým trhům se daří, zlato a německé dluhopisy ztrácí

New York - Americké akcie zažívají nejlepší první čtvrtletí za 25 let. Od začátku ledna přidaly víc než jedenáct procent, technologická burza Nasdaq dokonce přes sedmnáct. Trhy na Wall Street jsou navíc nejstabilnější od roku 1994 a roste i Evropa a Asie. Odborníci ale přesto varují před přílišným optimismem.

Bilionová pomoc finančnímu trhu od Evropské centrální banky, ožívající Spojené státy a uvolňování měnové politiky na rychle se rozvíjejících trzích pomáhá burzám na cestě vzhůru. Hlavní indexy navíc dohánějí až 40procentní propady z loňského roku. Obrat ale může přijít už v květnu. 

"Nevidím tam nějaké známky bubliny či přehřívání cen, myslím si, že se spíš vyrovnává přehnaný pokles cen z loňského roku. Mezi investory se ale občas traduje sell on may and go away – to znamená prodej v květnu a běž pryč, podobný scénář by mohl nastat i v letošním roce," řekl Petr Zajíc, portfoliomanažer Pioneer Investments. 

Zisky v lednu a únoru jsou nejvyšší za posledních 25 let, u některých indexů i v celé jejich historii indexů, navíc při velmi nízké volatilitě, což znamená, že nedošlo v prvních dvou měsících ani jednou k více než procentnímu poklesu. „To byla situace, která se naposledy stala v roce 1994 a trh potom o 40 procent vzrostl, takže z technického pohledu by se mu teď mohlo vést dobře,“ myslí si Zajíc.

Na burze se daří zejména ropě

Podobně jako akciím se daří i většině komodit, zejména ropě, která těží z nepokojů na Blízkém východě a hrozby válečného konfliktu v Íránu. Ani tady ale odborníci nečekají růst donekonečna. „Jsem toho názoru, že se během několika dalších měsíců dočkáme opět určitého vyhrocení nálady na trzích, což by následně mohlo přispět k tomu, že nejen cena ropy a všech ostatních průmyslových komodit zaznamená určitou korekci,“ tvrdí Jaroslav Brychta, analytik X-Trade Brokers. 

Zlato a německé dluhopisy ztrácí

Naopak americké a německé dluhopisy nebo zlato na uklidnění burz doplácejí. Sem totiž investoři utíkají jako do bezpečného přístavu. „Zlato klesá ze stejného důvodu, proč rostou akcie, nebo proč se daří těm rizikovějším aktivům. Zlato je superbezpečný přístav, který investory chrání proti inflaci. Nyní o ně investoři ztrácejí trochu zájem a utíkají za vyššími výnosy a za nižšími cenami například akcií. A není to jenom zlato, klesají také ceny amerických a německých státních dluhopisů,“ říká Zajíc. 

Za růst mohou nízké úrokové sazby

Hlavním důvodem růstu je podle mnoha ekonomů měnová politika ECB, která od prosince rozpůjčovala více než jeden bilion euro, čímž přispěla ke snížení dlouhodobých i krátkodobých úrokových sazeb na státní dluhopisy a dluhopisy komerčních bank. „Zcela klíčové bude, jak dlouho na těch nízkých úrovních úrokové sazby zůstanou. V případě, že začnou opět růst, což je podle mého názoru velmi pravděpodobné, situace na finančních trzích se začne opět vyhrocovat,“ myslí si Brychta.