Evropská komise chce bojovat proti stínovému bankovnictví

Brusel - Evropská komise si chce došlápnout na takzvané stínové bankovnictví, tedy na firmy, které poskytují úvěry, ale nejsou regulovány stejně přísně jako bankovní domy. Jedná se například o investiční fondy poskytující úvěry.

Reklamní letáky slibují snadno získané peníze. Pro mnoho lidí je rychlá půjčka na počkání lákavou nabídkou. Má to ale i rizika. Evropské komisi vadí, že nad nebankovním trhem nemá dostatečnou kontrolu a chce pro něj najít nová pravidla. Jak by ale měla vypadat, zatím nezveřejnila, vyplynout by měla do 1. června z veřejné debaty. „Chceme chránit zákazníky, kteří ztratili důvěru ve finanční systém. Cílem je lépe chránit je i jejich investice,“ řekl eurokomisař Michel Barnier. 

„Opatření mohou mít podobu monitoringu trhu, což by prakticky znamenalo jen zvýšenou administrativní zátěž. Případně může dojít například k licencování určitých činností, a to už by znamenalo vyšší administrativní zátěž,“ myslí si Marek Štejnar, zástupce České leasingové a finanční asociace. 

Podle odhadů evropské komise se ve stínovém bankovnictví v roce 2010 protočilo 46 bilionů eur. Za posledních 8 let se částka téměř zdvojnásobila. 

David Šmejkal, ředitel Poradny při finanční tísni:

„Přibývá lidí, kteří se obracejí na ty nejméně seriózní poskytovatele spotřebitelských úvěrů a nejsou vůbec tázáni, jaký mají příjem a jaké mají možnosti půjčku splácet.“

Na druhou stranu komise uznává, že i stínové bankovnictví má v ekonomice významnou roli. Už jen tím, že lidem nabízí alternativu k bankovním službám.

Reportáž Vandy Kašové (zdroj: ČT24)