Hanák: Ve vládě jsou ministři, kteří ani nebyli v Bruselu

Praha - Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák je přesvědčen, že ministři Nečasovy vlády příliš málo navštěvují jednání v Bruselu. A Česká republika tak prosadí jen minimum svých zájmů v unii, což ohrožuje úspěch tuzemských firem v zahraničí a celkovou konkurenceschopnost země.

Česká republika v tabulce konkurenceschopnosti zemí spadla loni na 38. místo. O dva roky dříve přitom byla jednatřicátá. Podle šéfa svazu průmyslu Hanáka ji naši politici sami vydávají napospas tím, že se o české zájmy málo zasazují osobně přímo v sídle Evropské unie. Navíc nejsou jednotní.

„Ministr, nebo jeho kompetentní náměstek, musí na to jednání jet. Bohužel máme ve vládě ministry, kteří ještě v Bruselu ani nebyli, a to je špatně,“ říká Hanák.

Premiér má na konkurenceschopnost jiný recept

Premiér Petr Nečas dál prosazuje takzvaný Plán pro růst v Evropě. Podle něj je nutné hlavně dotáhnout do konce otevírání vnitřního evropského trhu se službami. A uvolnit některé směrnice, které svazují rychle postupující digitální trh. Plán podporují například i Britové v čele s premiérem Cameronem.

„Jestliže začneme zaostávat v konkurenceschopnosti, tak se to dříve nebo později projeví na ekonomickém nebo sociálním rozvoji celé Evropy. Čili i představa různých legislativ by měla být dělána také z pohledu na to, zda to přispívá, nebo nepřispívá k větší konkurenceschopnosti Evropy,“ tvrdí Petr Nečas.

Evropě hrozí výmaz z 10 nejsilnějších ekonomik světa už v roce 2050

Evropa by ze žebříčku deseti nejsilnějších ekonomik světa mohla zmizet už v roce 2050. V čele by mohly naopak stát země, které táhnou už dnes - Čína, USA a rozmáhající se Indie.

Vydáno pod