Čína nebude odkládat reformy, přišel čas jednat a otevřít se světu

Peking - Čína už nemůže dál odkládat hluboké hospodářské reformy. Řekl to pravděpodobný příští premiér Lí Kch-Čchiang. Druhá největší světová ekonomika podle něj musí vedle vývozu podporovat i domácí poptávku a fungovat víc na tržních principech. Je to zpráva, na kterou nejsou Číňané zvyklí. Jejich obchod v uplynulém měsíci zaznamenal nejvyšší schodek za deset let.

V únoru zaplatili za dovoz zboží o 30 miliard dolarů víc, než za kolik vyvezli. Podle Lího tak jeho země nesmí s reformami otálet.

„Čína se nachází v kritickém období a my nemůžeme odkládat změnu našeho hospodářského modelu. Základním kamenem ekonomických změn jsou reformy a otevírání se světu,“ tvrdí Kch-Čchiang.

Zájem o čínské výrobky v zahraničí klesá a situace se zřejmě hned tak nezlepší. Udržet tempo ekonomického růstu tak bude hlavním úkolem nového čínského vedení. „Nové vedení se ujme funkce na podzim a vydrží ve funkci 10 let, takže se jedná o nejdůležitější vnitropolitickou zprávu, která se nás dotkne i globálně,“ říká sinolog Ondřej Klimeš.

Čím chce Lí konkrétně postavit zemi na nohy, neuvedl. V minulosti stát například podpořil nákupy automobilů a domácích spotřebičů. V sázce je přitom mnoho. Pokud čínská ekonomika výrazně zpomalí, může to vyvolat růst nezaměstnanosti, sociální nepokoje a ohrozit pozici komunistické strany.

Reportáž Romana Gazdíka (zdroj: ČT24)