Zákon o Volkswagenu dohnal EK k žalobě na Německo

Brusel - Evropská komise podala žalobu na Německo kvůli sporu ohledně zákona, který chrání státní zájmy v německém automobilovém koncernu Volkswagen. Uvedl to dnes Evropský soudní dvůr. Komise o svém rozhodnutí, podat v této kauze novou žalobu, informovala koncem listopadu. Žaloba podle soudu dorazila již minulý měsíc.

Spor kolem zákona o Volkswagenu se táhne řadu let. Komise tvrdí, že Německo nesplnilo všechny podmínky dřívějšího rozhodnutí Evropského soudního dvora. Ten v roce 2007 dospěl k závěru, že zákon o Volkswagenu porušuje pravidla EU pro volný pohyb kapitálu.

Německo poté zákon přepracovalo, zachovalo však podmínku, že velká strategická rozhodnutí v automobilce musejí být schválena více než 80procentní většinou.

Spolková země Dolní Sasko vlastní v automobilce více než 20 procent, což jí zaručuje právo veta při důležitých rozhodnutích v koncernu. Evropská komise nyní žádá soud, aby Německu vyměřil pokutu minimálně 46,5 milionu eur (1,1 miliardy korun), pokud toto právo veta nebude zrušeno.

Volkswagen
Zdroj: ISIFA/Getty Images/Sean Gallup

Právo veta pomohlo zabránit převzetí Volkswagenu německým výrobcem sportovních automobilů Porsche. Volkswagen, jehož součástí je Škoda Auto, je zároveň největší automobilkou v Evropě. Do roku 2018 se hodlá stát největším výrobcem automobilů na světě.