Nečasův kabinet se chystá zavést dočasnou milionářskou daň

Praha - Koaliční Věci veřejné vítají dohodu ekonomických ministrů více zdanit bohaté. Po zasedání předsednictva a poslaneckého klubu strany to řekl její šéf Radek John. Lidé s příjmy nad 100 tisíc korun by tak nově danili 31procentní sazbou místo současné 15procentní daně. Podle premiéra Petra Nečase jde jen o dočasné opatření, které by mělo platit stejně dlouho jako omezená valorizace penzí. Od kroku si slibuje posílení rozpočtových příjmů o maximálně 2,5 miliardy korun.

Vládní Věci veřejné dnes apelovaly na koalici, aby opět diskutovala o daňové amnestii, majetkových přiznáních a sankční dani. Novinářům to řekl předseda poslaneckého klubu nejmenší vládní strany Vít Bárta. „Zdůrazňujeme, že to není z naší strany ultimátum. Naopak, vítáme daňovou progresi, vítáme valorizaci důchodů,“ prohlásil Bárta.

Daňová amnestie, o které VV hovoří už delší dobu, by podle něj mohla být „dobrým zdrojem pro jednorázovou prorůstovou injekci do stavebnictví, do školství“ či do vědy nebo dalších prokonkurenčních opatření.

Vít Bárta
Zdroj: ČT24

Předseda VV Radek John také ocenil rozhodnutí koaličních ministrů na zavedení druhé sazby daně z příjmů. Podle Bárty je to opatření směřující k tomu, aby se na řešení krizové situace podílely všechny skupiny obyvatelstva. John zdůraznil, že pro jeho stranu jsou nepřijatelné plány na zrušení porodného.

Věci veřejné už tento měsíc oznámily, že připravují zákon o majetkových přiznáních, díky kterému by podle nich stát mohl účinněji bojovat s nelegálními příjmy bohatých lidí. Podobný návrh před rokem neprosadila ve sněmovně opoziční ČSSD.

Vydáno pod