Brusel pohrozil Česku zastavením dotací

Praha - Evropská komise Česko důrazně varovala. Pokud do konce června neodstraní nedostatky systému čerpání z eurofondů, jejich pramen vyschne, podobně jako u Maďarska. Do Prahy tak míří eurokomisaři Johannes Hahn a Laszlo Andor pro vládní záruku, že dojde k nápravě. Česko zatím z Bruselu získalo z možných téměř 800 miliard méně než pětinu.

„Namísto proklamovaného naplnění hrozby plošného zastavení všech programů obdržela Česká republika 'pouze' zdvižený varovný prst,“ uvedla mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Jana Jabůrková. Vláda hodlá kritiku komise včetně nápravných opatření řešit na některém z nejbližších jednání.

Brusel kritizuje zejména nezávislost auditního systému

Podle úředníků z EK má Česko pět slabin v získávání dotací. Výtky mají hlavně vůči základnímu nastavení a nezávislosti auditního systému, způsobu kontroly vykonávané řídícími orgány, požadují zpřísnění personální politiky. „Pokud do června přijmeme opatření vedoucí ke zlepšení v klíčových oblastech kontroly a auditu, k zastavení programů nedojde,“ poznamenala Jabůrková. „V průběhu této doby na základě vzájemné gentlemanské dohody nebude ČR žádat o proplacení peněz z EU,“ dodala.

Jan Gregor, náměstek ministra financí:

„Předpokládám, že tok finančních prostředků z Evropské unie bude fungovat standardně v druhé polovině letošního roku.“

Reportáž Vandy Kašové (zdroj: ČT24)

Nejvíce se projeví postupné převedení auditu pod ministerstvo financí. Výhrady Bruselu k absenci zákona o státní službě chce MMR řešit metodickými postupy pro výběr zaměstnanců ve strukturálních fondech. Čeští úředníci chystají také další nápravné kroky, které mají do letošního června situaci kolem dotací zlepšit.

Úřady vyplácí dotace nejdříve ze státního rozpočtu a Brusel poté proplácí tyto peníze zpětně. Když ale evropští úředníci zjistí nějaký problém, můžou zpětné proplacení dotace zastavit. Například ministerstvu školství Evropská komise pozastavila před časem vyplacení 1,2 miliardy.

Euro
Zdroj: ČTK/AP/Virginia Mayo

Špatné čerpání není jen českou doménou

Podle ministerstva pro místní rozvoj ale špatné čerpání dotací není problém jen Česka. „Evropská komise nejedná pouze s Českou republikou, ale jedná s osmdesáti operačními programy napříč celou Evropou,“ uvedla Jabůrková. Unie omezila dotace například Slovensku, Polsku nebo Španělsku. A například Francii nebo Maďarsku pozastavila Unie čerpání úplně.

O aktuální situaci i její budoucí podobě kolem dotací má ve čtvrtek a pátek jednat v Praze komisař EK Johannes Hahn. Ve čtvrtek se má mimo jiné setkat s ministrem školství Josefem Dobešem, ministrem pro místní rozvoj Kamilem Jankovským i premiérem Petrem Nečasem. V pátek čeká na komisaře Hahna schůzka s ministrem financí Miroslavem Kalouskem. Během Hahnovy návštěvy, kterou podle MMR plánoval dlouhodobě, se uskuteční také neformální setkání ministrů pro místní rozvoj zemí Visegrádské čtyřky a Slovinska.