Tankování litru benzinu za 40 korun nabývá konkrétních obrysů

Praha - Zdražování pohonných hmot neustává, hranice čtyřiceti korun za litr se blíží. Benzin Natural 95 stojí již v průměru rekordních 36,99 korun za litr a jen za uplynulý týden zdražil o 33 haléřů. Cena nafty vzrostla o 14 haléřů na 36,83 korun. Údaje uveřejnila společnost CCS, která ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje. Vyšší ceny se projevují v inflaci i cenách potravin.

Od začátku letošního roku vzrostla průměrná cena benzinu o více než dvě koruny. Nafta zdražila o zhruba 1,50 Kč. Na začátku loňského roku byly pohonné hmoty o zhruba čtyři koruny na litr levnější.

Ceny pohonných hmot ovlivňují inflaci i ceny potravin

„Již nyní pozorujeme, jak se rostoucí ceny pohonných hmot promítají do vyšší míry inflace. Rostoucí ceny ropy jsou obzvláště nepříjemné za současné situace, kdy domácí ekonomika stagnuje a vláda je nucena přistupovat k restriktivním fiskálním krokům,“ upozorňuje analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Drahé pohonné hmoty se podle odborníků již promítají do cen potravin i dalších komodit. S odstupem času může zdražit také například plyn. Hrozí tak oslabení spotřebitelské poptávky a podlomení výkonnosti domácího hospodářství.

Tankování
Zdroj: Jason Merritt/ISIFA/Getty Images

Pohonné hmoty zdražují v Česku od druhé poloviny loňského roku především kvůli vysokým cenám ropy a slabému kurzu koruny vůči dolaru.

  • Nejvyšší ceny jsou dlouhodobě v Jihomoravském kraji, kde benzin nyní stojí téměř 37,50 Kč/l a nafta je o zhruba 30 haléřů levnější. K nejvyšším patří i ceny v Praze, benzin stojí 37,33 Kč/l. Na některých pumpách u frekventovaných silnic v hlavním městě se však ceny pohybují i kolem 39 korun za litr.
  • Mezi nejlevnější oblasti patří Jihočeský kraj, benzin zde stojí 36,57 Kč/l, nafta se prodává za 36,37 Kč/l.

„S rostoucími cenami ropy se zároveň zvyšuje pravděpodobnost, že bude v případě benzinu dosažena psychologická hranice 40 korun za litr. To, co bylo na začátku tohoto roku spíše jen teoretickou variantou, tak nabývá v nadcházejících měsících konkrétní obrysy,“ dodává Miroslav Novák.