Fico plánuje výdajové škrty i vyšší daně

Bratislava – Nově zvolený slovenský premiér Robert Fico chystá výdajové škrty, aby země v letošním roce splnila plánovaný pokles rozpočtového deficitu. Dále uvažuje o zvýšení některých daní. Hodlá však prosazovat ortodoxní politiku a slibuje loajální postoj vůči eurozóně.

Ficova strana Smer-SD, nacházející se nalevo od středu politického spektra, s přehledem zvítězila v nedávných parlamentních volbách na Slovensku. Země má na letošní rok cíl snížit deficit rozpočtu na 4,6 procenta hrubého domácího produktu. Má-li tento cíl skutečně splnit, musí podle Fica učinit nezbytná opatření.  

„Letos musíme učinit rozhodnutí k vývoji deficitu, abychom jej konsolidovali na plánované úrovni 4,6 procenta,“ uvedl Fico. Pokud země nic nepodnikne, deficit prý může převýšit pět procent HDP. Ekonomika totiž nevykazuje tak silný růst, jak se původně předpokládalo. Slovensko již dříve oznámilo záměr zvýšit daně nejbohatším lidem. Pokud by to ale vyžadoval stav veřejných financí, nová vláda možná navrhne další zvýšení daní.  

Robert Fico (47) se nyní vrací do funkce předsedy vlády, ve které byl již v letech 2006 až 2010. Premiérem nové jednobarevné vlády by měl být jmenován v nadcházejících dnech. Dosavadní koaliční vláda pravého středu, kterou vedla premiérka Iveta Radičová, se po neshodách kolem pomoci slabým členům eurozóny loni v říjnu rozpadla. Voliči ale vládu potrestali také za korupční skandály. 

Fico: Budeme proevropští a splníme sliby předchozí vlády

Fico dal jasně najevo, že jeho vláda bude pro ostatní členy eurozóny loajálním partnerem a je ochotna podílet se na reformách, které eurozóna chystá. Dodržet hodlá i sliby, které složila předchozí vláda. Fico dále slibuje, že nemá v úmyslu žádná nestandardní opatření. „Teď není čas na žádné revoluční změny,“ uvedl Fico. 

Slovensko patří k zemím, které dluhovou krizi v eurozóně přečkaly bez větších šrámů. Vděčí za to relativně nízkému zadlužení, které se pohybuje kolem 40 procent HDP. Díky tomu země unikla vlně snižování ratingů, která dostihla několik větších a významnějších zemí v západní Evropě. Zahraniční investoři tak o Slovensko neztratili zájem.