Trhy zapomínají na evropské dluhy a vesele zemím půjčují

Lisabon - Portugalsku dnes trhy půjčily téměř dvě miliardy eur, a to levněji než před měsícem. Investory uklidnila finanční pomoc Evropské centrální banky a oživení ve Spojených státech. Půjčit Lisabonu na delší dobu než na rok se ale zdráhají.

Portugalsko škrtá, jak může, a to i za cenu rekordní 14procentní nezaměstnanosti. Veřejný dluh už je ale přesto vyšší než hodnota celého tamního hospodářství. Trhy proto řekly dost a za dlouhodobé půjčky žádají neúnosné úroky. Zemi tak musela půjčit Evropská unie a Mezinárodní měnový fond. Od řeckého scénáře je ale ten portugalský zatím daleko. 

„Pokud bychom pouze porovnali ceny zajištění proti bankrotu v případě Řecka a Portugalska, tak by na tom Portugalsko bylo víc než desetkrát lépe než Řecko. I tak ale zůstává druhým adeptem na bankrot po Řecku,“ myslí si Michal Brožka, analytik Raiffeisenbank. 

Portugalské problémy by se mohly přelít do Španělska

Trhy i tak zůstávají obezřetné. Potíže Lisabonu by totiž mohly s sebou ke dnu stáhnout španělské banky, které drží portugalský dluh za miliardy eur. „Španělsko má vůči Portugalsku expozici přes 10,5 procenta svého HDP, což je celkem vysoká hodnota,“ uvedl Jan Komárek, makléř z Brokerjet. 

O samotné Španělsko se už ale trhy bát přestaly. Zemi se povedlo ekonomickými reformami dluhy postupně zkrotit až na 70 procent HDP. „V Itálii je mnohem větší problém s veřejným dluhem, zde je poměr dluhu vůči HDP přes 120 procent, ale jsou zde relativně nadějné vyhlídky na to, že po provedení potřebných reforem, ke kterým v Itálii dochází, tamější ekonomika poroste,“ uvedl Brožka. 

Reportáž Jany Erbenové (zdroj: ČT24)

Jedny z nejtvrdších škrtů v Evropě už provedl i pátý hříšník eurozóny – Irsko. Jeho veřejné dluhy přesto zůstávají ve velikosti celé tamní ekonomiky. Cesta eurozóny z krize tak ještě bude dlouhá. Jestli bude trvat rok nebo pět let - na tom se ale ekonomové neshodnou.