Kubánci si v restauracích nezapálí. Teď už opravdu.

Havana – Na Kubě platí zákaz kouření v restauracích a na ostatních veřejných místech už sedm let. Až dosud se setkával s nevolí a lidé ho často obcházeli. Stát si chce nyní na restaurace posvítit a donutit je, aby si v nich lidé přestali doutníky zapalovat úplně.

Ve státních restauracích si Kubánci už svůj obligátní doutník nezapálí. Většina státních restaurací, kterých je v zemi většina, totiž budou zákon o zákazu kouření důsledněji dodržovat. Návštěvníci restaurací tak musí kouřit venku, s čímž nesouhlasí jak zákazníci, tak zaměstnanci. „Tady na Kubě je to trochu problém. Země totiž tabák vyrábí a exportuje. Doutníky jsou jedna z věcí, která sem lidi přitahuje a je obtížné to prosadit v našich zařízeních,“ podotkl  manažer restaurací ve Staré Havaně Ernesto Iznaga. 

Přestože v zemi, z níž pochází osmdesát procent nejkvalitnějších doutníků na světě, se počet kuřáku za posledních třicet let rapidně snížil, stále si pravidelně zapálí až polovina obyvatel. „Když zakázali kouření v restauracích v Británii, tak to byl ze začátku problém, ale všichni si  zvykli. A myslím si, že Británie měla velkou kulturu v kouření, dokonce snad větší než na Kubě.  Bude to asi trvat ještě nějakou dobu, než lidi pochopí, že je to pro dobrou věc,“ dodal turista z Londýna Shreyas Patel.

A dlouholeté tradiční výrobě doutníků jsou Kubánci stále věrni. Jen loni se jejich prodej zvedl skoro o deset procent víc než na 400 milionů dolarů. I přes ekonomickou krizi si tak výrobci pochvalují, že je o doutníky pořád velký zájem. Populární se stávají kromě Spojených států a Evropy taky na Blízkém východě a ve východní Asii.

Zákaz kouření na Kubě se bude více dodržovat (zdroj: ČT24)