Zpomalení čínského průmyslu může ohrozit světovou ekonomiku

Peking – Čínský průmysl již pátý měsíc v řadě zpomaluje. Zájemců o nové zakázky je málo a také samotní Číňané ztrácejí chuť utrácet. Podle odborníků je to špatná zpráva nejen pro čínskou ekonomiku, ale i pro celosvětové hospodářství.

Nízký index průmyslové aktivity pod 50 body naznačuje, že čínskému průmyslu se nedaří růst. Zpomalování pociťuje i největší čínská strojírenská firma Sany Group. Letos očekává, že jí prodeje vzrostou jen o čtvrtinu. „Neuvěřitelný růst průmyslu, za kterým stojí podpůrné balíčky vlády, nebyl udržitelný. I tak se bude čínskému trhu letos vést nejlépe na světě,“ zůstává optimistický člen představenstva Sany Group Xiang Wenbo.  

O nové zakázky je navíc nejmenší zájem za čtyři poslední měsíce. „Je důležité, že index PMI nepropadnul ještě víc. To by mohlo negativně dopadnout na akciový trh a přelít se i do důvěry spotřebitelů a firem,“ míní hlavní ekonom SEB Robert Bergqvist.  

Čínské firmy přijímají nejméně zaměstnanců za poslední dva roky a samotní Číňané se do utrácení nehrnou. Na trh se proto vrací obavy, že zpomalování druhé největší světové ekonomiky s sebou stáhne i nepatrné oživení globálního hospodářství. „Řada je na čínské centrální bance, aby ekonomice pomohla. Můžeme tedy očekávat snížení kapitálových požadavků a možná taky pokles základní úrokové míry,“ uvedl Bergqvist.  

Čínská centrální banka přitom základní sazbu odmítá snížit už od vypuknutí hospodářské krize. Stojí tak před složitým rozhodnutím. Uvolněná měnová politika by totiž mohla podpořit inflaci, a především pak zvednout ceny nemovitostí, se kterými se tamní bankéři snaží bojovat.

Čínský průmysl zpomaluje (zdroj: ČT24)