Zavadil: Fiskální pakt má nedostatky, jeho nepodepsání je zbabělost

Berlín - Evropští předáci naléhali na Merkelovou, fiskální pakt nemůže obsahovat jen škrty, musí se věnovat i hospodářskému růstu a zaměstnanosti. Na schůzce s kancléřkou v Berlíně to dnes řekli šéfové devíti odborových centrál. Jendání se zúčastnil i předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil, který prohlásil, že nepodepsání fiskálního paktu českým premiérem je zbabělost. Merkelová slíbila vzít názory odborářů v potaz.

Striktní úsporná opatření nejsou řešením

„Fiskální pakt a striktní úsporná sociální politika nemohou být samy o sobě řešením problémů EU,“ řekl po schůzce šéf Německého odborového svazu (DGB) Michael Sommer.

Co v paktu chybí, ale chybět by nemělo

„Ve fiskálním paktu tak, jak je napsán, chybí řada věcí. Chybí tam prorůstová politika, chybí tam hospodářská politika, růst hospodářské politiky obzvlášť v zóně evropské měny a mělo by se tam bavit i o daních, o daňových systémech, které způsobují to, že finanční prostředky pak nejsou. Není to jen o škrtání,“ shrnuje názory všech předáků Zavadil.

Navzdory nedostatkům má fiskální pakt u českých odborářů podporu

Navzdory těmto nedostatkům ho ale české odbory podporují a nesouhlasí s tím, že se k němu česká vláda nepřipojila. „Myslím, že byla politická chyba, a skoro bych řekl zbabělost, že to premiér nepodepsal,“ prohlásil Zavadil. Podle něj tak Česko ztratilo možnost pakt ovlivňovat.

Merkelová Zavadila příjemně překvapila

Zavadil ocenil otevřenost Merkelové. Kancléřku také vyzval, aby se na evropské úrovni postavila proti požadavku prezidenta Václava Klause na výjimku z evropské Listiny práv a svobod pro Česko. Odborářské kolegy Zavadil také seznámil s plánovanými protesty českých odborů proti úsporným opatřením Nečasovy vlády. O podporu z dalších evropských zemí nepožádal, přesto s ní ale počítá.

Telefonát s Jaroslavem Zavadilem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod